Danas je nepoznati mladić skočio sa pedaline na Adi Ciganliji i nije izronio. 

U toku je potraga, a spasiocima pomažu i građani. 

Na licu mesta je izašla i ekipa hitne pomoći. 

 

 

Prva pomoć osobi koja se davi

Pre svega, treba napomenuti da posao spasavanja obavljaju osobe koje su vrsni plivači.

Prvi korak je da se osobi koja se davi priđe sa leđa pošto se uplašena i uzbuđena osoba (davljenik) refleksno hvata za spasioca pa se zbog toga može desiti da ovaj ne može plivati te se mogu oboje udavati.

Drugi bitan korak je da se osoba koja se davi izvlači tako što se hvata za kosu, ispod vrata ili pazuha, a pri tom se vodi strogo računa da mu glava bude iznad površine vode, ne bi li se davljenik doveo u još veću opasnost.

Treći bitan korak je proveriti rad srca, ako srce ne radi i nema spontanog disanja, davljenik se okreće na stomak pri čemu ga reanimator obuhvata s leđa i rukama ispod abdomena, podiže abdominalni deo i voda iz želuca naglo izlazi. Treba napomenuti da se na ovom delu mora postupiti krajnje oprezno jer su sekunde u pitanju.

Četvrti korak je veštačko disanje, ono se sprovodi uduvavanjem izdahnutog vazduha reanimatora principom usta na usta ili usta na nos.

Peti korak se vezuje za spoljnu masažu srca koju treba započeti odmah čim prestane ili jako oslabi rad srca. Da bi reanimator bio siguran provera uspešnosti se obavlja posle jednog minuta reanimacije.

Na kraju, ako je reanimacija uspešna, osobu odmah postaviti na bok, osušiti i utopliti po hitnom postupku prepaciti u obližnju bolnicu.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".