Данас је непознати младић скочио са педалине на Ади Циганлији и није изронио. 

У току је потрага, а спасиоцима помажу и грађани. 

На лицу места је изашла и екипа хитне помоћи. 

 

 

Прва помоћ особи која се дави

Пре свега, треба напоменути да посао спасавања обављају особе које су врсни пливачи.

Први корак је да се особи која се дави приђе са леђа пошто се уплашена и узбуђена особа (дављеник) рефлексно хвата за спасиоца па се због тога може десити да овај не може пливати те се могу обоје удавати.

Други битан корак је да се особа која се дави извлачи тако што се хвата за косу, испод врата или пазуха, а при том се води строго рачуна да му глава буде изнад површине воде, не би ли се дављеник довео у још већу опасност.

Трећи битан корак је проверити рад срца, ако срце не ради и нема спонтаног дисања, дављеник се окреће на стомак при чему га реаниматор обухвата с леђа и рукама испод абдомена, подиже абдоминални део и вода из желуца нагло излази. Треба напоменути да се на овом делу мора поступити крајње опрезно јер су секунде у питању.

Четврти корак је вештачко дисање, оно се спроводи удувавањем издахнутог ваздуха реаниматора принципом уста на уста или уста на нос.

Пети корак се везује за спољну масажу срца коју треба започети одмах чим престане или јако ослаби рад срца. Да би реаниматор био сигуран провера успешности се обавља после једног минута реанимације.

На крају, ако је реанимација успешна, особу одмах поставити на бок, осушити и утоплити по хитном поступку препацити у оближњу болницу.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".