Koliko ste puta čuli, pogotovo kao deca, da nikako ne smete da progutate žvaku zato što može da vam se zalepi za creva ili želudac, a jedna od najupečatljivijih urbanih legendi je da je žvaki potrebno oko sedam godina da se u potpunosti svari.

Ako su uspeli da vam usade ovaj strah u kosti, istina je, na sreću, nešto drugačija.

Foto: Piksabej/Piksels

 

Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život.

Tako u trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da se svare, ostaju u telu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu, čemu svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male dece.

To se vrlo retko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sledeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspešno izboriti s tim.

(Najžena)

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE LEŽERNE PLETENICE: Idealna frizura za letnje dane

 

 
 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".