Колико сте пута чули, поготово као деца, да никако не смете да прогутате жваку зато што може да вам се залепи за црева или желудац, а једна од најупечатљивијих урбаних легенди је да је жваки потребно око седам година да се у потпуности свари.

Ако су успели да вам усаде овај страх у кости, истина је, на срећу, нешто другачија.

Фото: Пиксабеј/Пикселс

 

Иако се жваке састоје од смоле, воска, масти и емулгатора који нису сварљиви, човеков желудац свакодневно прима одређене количине несварљиве хране, па то самим тим није необично, нити опасно по живот.

Тако у тренутку када прогутате жваку, њени делови који не могу да се сваре, остају у телу све док се желудац не избори с тим, а потом се, после одређеног времена, избацују из организма.

Такође, приче о штетном утицају прогутаних жвака имају и другу страну, чему сведочи чињеница да велики број прогутаних жвака у кратком року може да створи проблеме у варењу, нарочито код мале деце.

То се врло ретко дешава, али када се деси, онда је потребна хитна интервенција доктора. Следећи пут када будете прогутали жваку, немате о чему да бринете јер ће се ваш дигестивни тракт сасвим успешно изборити с тим.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО:

НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

 

 
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".