Više svetskih medija prenelo je netačnu informaciju da je Rusija bila prisiljena iz penzije izvući generala kako bi ga poslala u rat u Ukrajini, piše Faktograf.

Britanski tabloid Dejli star objavio da je 67-godišnji ruski general, poznat samo kao Pavel, izvučen iz penzije i poslat u rat u Ukrajinu. Međutim, dva holandska kontrolora činjenica utvrdila su da je u pitanju dezinformacija.

Tvrdnju tabloida Dejli star razotkrili su kao netačnu proverivači činjenica Rijen Emeri i Lote Lambreht, koji su o tome objavili tekstove u svojim medijima (Knack, VRT). Emeri je predstavio tok njihovog istraživanja na Tviteru.

Pre svega, utvrdili su da je fotografija navodnog "gojaznog generala" koju je objavio Dejli star, a preneli i svetski mediji, snimljena u opštini Jelanski na severu Volgogradske oblasti.

Ovo saznanje ih je dovelo do originalne fotografije, objavljene u lokalnim medijima Elanske vesti, u okviru izveštaja sa svečanosti obeležavanja Dana granične policije.

Na ruskoj društvenoj mreži Odnoklassniki holandski kontrolori pronašli su grupu koja okuplja veterane pograničnih reona, a u toj grupi našli su i misterioznog „generala Pavela“. NJegovo pravo ime je Ivan Ivanovič Turčin, ima 58, a ne 67 godina, penzionisan je 2011. godine i nije bio general, iako je služio u ruskoj vojsci.

Ispostavilo se da je prilično aktivan na društvenoj mreži Odnoklassniki, gde objavljuje sadržaje poput recepata, pesama i inspirativnih citata. Međutim, ništa u sadržaju koji objavljuje ne ukazuje na to da je on na ratištu u Ukrajini.

Iz svega navedenog jasno je da je tvrdnja britanskog tabloida, koju su preneli i svetski mediji, izmišljena. Čovek na fotografiji nije ruski general, ne zove se Pavel, nema 67 godina i nema dokaza da je izvučen iz penzije da bi bio poslat u rat u Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".