Hong Kong je spreman da uvede elektronske narukvice za praćenje za građane koji odluče da budu u karantinu kod kuće nakon što su bili pozitivni na Covid-19, najavio je lokalni šef zdravstva. Prekršioci pravila izolacije suočavaju se sa velikim novčanim kaznama, a možda čak i sa zatvorom.

Teritorijalni sekretar za zdravstvo, Lo Chung-mau,  najavio je taj potez tokom brifinga za štampu u ponedeljak, rekavši da su narukvice namenjene da spreče zaražene ljude da dalje šire bolest i da će delovati na aplikaciji „Bezbedno napusti kuću“ koja je predstavljena prošle godine.

- Moramo se pobrinuti da kućna izolacija bude preciznija, a da bude humana - rekao je Lo, dodajući da će trakeri biti uvedeni u petak.

Kršenje naredbe o karantinu u Hong Kongu moglo bi dovesti do kazni do 3.200 dolara i maksimalno šest meseci iza rešetaka. Pojedinci koji mogu da se izoluju kod kuće moraju to da rade dve nedelje, ali će im biti dozvoljeno da odu ako dva dana zaredom budu negativni i dobiju prve dve doze vakcine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Dok je teritorija ranije zahtevala od dolazaka iz inostranstva da koriste narukvice sa jedinstvenim KR kodovima da bi objasnili svoje kretanje, gedžeti su kasnije zamenjeni originalnom tehnologijom za praćenje. Sistem će biti proširen, iako vlada nije rekla koju će vrstu narukvice koristiti za najnoviju inicijativu. 

Ministarka zdravlja je takođe napomenula da će Hong Kong implementirati sistem označen bojama sličan onom koji postoji u kontinentalnoj Kini, koji označava različite nivoe rizika od infekcije žutim ili crvenim. Oni sa crvenom oznakom suočiće se sa teškim ograničenjima kretanja, uključujući potpunu zabranu ulaska na javna mesta. 

Nedavno inaugurisani izvršni direktor Hong Konga, DŽon Li, od tada je naglasio da će se sistem semafora primenjivati samo na „određen i mali broj ljudi“, ali je ipak tvrdio da je Hong Kongu potreban „neki metod identifikacije“ da bi se razlikovali građani sa aktivnim infekcijama od onih koji su u karantinu iz predostrožnosti.

Lokalni zvaničnici i dalje upozoravaju da je epidemija Covid-19 u Hongkongu i dalje „veoma ozbiljna“, pozivajući stanovnike da smanje putovanja i poštuju pravila socijalnog distanciranja, koja su u utorak  upravo produžena za još dve nedelje.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u utorak zabeležilo 2.558 novih lokalnih slučajeva koronavirusa, kao i još 211 infekcija među putnicima iz inostranstva. Nije ponudio dnevno ažuriranje za smrtne slučajeve, ali je primetio da je teritorija ukupno zabeležila 9.420 smrtnih slučajeva tokom pandemije, od kojih se većina dogodila ove godine javljaju kineski mediji.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".