Lokalni izvor rekao je za AFP da je šef države u subotu „ispraćen na sigurno“, a vojnici su ispalili hice upozorenja kako bi zadržali demonstrante podalje.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema Rojtersu, koji se poziva na izvore iz Ministarstva odbrane, Rajapaksa je već prebačen na drugu lokaciju u petak uoči planiranog mitinga tokom vikenda. Pokušaji snaga bezbednosti da spreče demonstrante da uđu u predsedničku rezidenciju očigledno su propali, rekao je očevidac za medije.

 

 

Šri Lanka se nalazi istovremeno u krizi goriva i hrane, izazvane posledicama pandemije Kovid-19, koja je izazvala pad u turizmu i dovela do nestašice deviza. Kao rezultat toga, Šri Lanka nije u mogućnosti da plaća uvoz, a zbog kašnjenja spoljnog duga koji je proglašen sredinom aprila, zemlja više ne može da pozajmljuje sredstva od stranih investitora.

Foto: Tanjug/AP

 

Najnovija kriza izazvala je proteste širom zemlje, koji traju mesecima, posebno u glavnom gradu Kolombu. Demonstranti traže ostavku predsednika Gotabaje Rajapakse zbog lošeg upravljanja.

Podsetimo, strani mediji su nedavno izveštavali o tome da Šri Lanka ima gorivo za samo jedan dan te da se nova pošiljka ne očekuje pre 22. ili 23. jula, rekao je ministar energetike Kančana Vijesekera.

- Sledeća pošiljka benzina se očekuje između 22. i 23. (jula). Kontaktirali smo druge dobavljače, ali ne možemo potvrditi nove isporuke do 22. jula - rekao je Vijesekera. 

BONUS VIDEO:

 

 


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".