- U Ukrajinu se iz Europe uvoze stotine hiljada tona oružja da bi rat u Ukrajini trajao do poslednjeg Ukrajinca, ali se iz Ukrajine ‘ne može’ izvesti jedna tona pšenice u Evropu - piše na fotografiji koja se širi među korisnicima Fejsbuka.

Od čitateljice Faktografa takođe smo dobili upit da proverimo zašto se u Ukrajinu mogu uvoziti velike količine oružja sa Zapada, dok se ne može izvoziti pšenica. Činjenica je da se u Ukrajinu uvozi oružje kao pomoć protiv ruske agresije, no nije tačno da Ukrajina, usprkos blokadi svojih luka, u svet ne izvozi pšenicu alternativnim kanalima.

Kako se unosi oružje u Ukrajinu?

Zapadne sile su, prema pisanju BBC-ja 15. juna, do tada ukrajinskoj vojsci dostavili oružje i streljivo u vrednosti oko 8 milijardi dolara, a američki predsednik DŽo Bajden 30. juna najavio je i novu američku transakciju vrednu 800 milijona dolara.

Prema izveštaju BBC-ja, do polovine juna je u Ukrajinu poslato oko 66 hiljada tona vojnog materijala. Koordinacija prebacivanja oružja u Ukrajinu odvija se iz baze američke vojske u nemačkom gradu Štutgartu. Posao obavljaju vojnici iz 26 država, a učestvuje i manji tim vojnika i zapovednika iz Ukrajine.

Britanski zapovednik, komadant brigade Kris King, otkrio je da se vojna pomoć Ukrajini šalje vazdušnim, drumskim, železničkim i morskim putevima na različite lokacije. Američki kontraadmiral Duk Hajnz je, pak, kazao da zapadne sile ne prebacuju oružje preko granice, već je to zadatak ukrajinske vojske.

- Ukrajinci uzmu opremu u Poljskoj i drugim zemljama. Oni odlučuju kako će je prebaciti preko granice - kazao je Hajnz, a BBC u članku dodaje da od granice do prve linije fronta oprema može stići u roku 48 sati. Iz izveštaja i snimaka s ukrajinske strane jasno je da su zapadne sile uspele prebaciti veliku količinu oružja u tu državu.

Foto: Tanjug

 

Ukrajina je u junu izvezla najmanje 104 hiljade tona pšenice

S druge strane, nije tačan navod iz objave na Fejsbuku da Ukrajina ne može izvoziti pšenicu, no tačno je da je zbog blokade njihovih crnomorskih luka, taj izvoz otežan i bitno smanjen. Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede, prema pisanju Rojtersa od 27. lipnja, izvestilo je da je u prvih 22 dana juna, u odnosu na jun prošle godine, izvoz žitarica iz Ukrajine pao za 44 posto, na 1,1 miliona tona.

Između ostalog, Ukrajinci su u 22 dana juna izvezli 104 hiljade tona pšenice, 978 hiljade tona kukuruza i 24 hiljade tona ječma. No, dodaje se i da je Ukrajina, pre početka ruske invazije u februaru ove godine, mesečno izvozila i do 6 miliona tona žitarica. Izvoz u maju bio je oko 1,7 miliona tona, a Rojters objašnjava kako se pad dogodio jer je Ukrajina pre ruske invazije većinu svojih proizvoda izvozila preko morskih luka, a sada su se morali prebaciti na železnički ili drumski transport preko zapadne granice ili rečni promet kroz male dunavske luke.

Jedan od načina na koji su Ukrajinci zaobišli blokade svojih luka je i izvoz preko rumunske luke Konstanca. Ona ima najbrži evropski terminal za pretovar žitarica, a od početka ruske invazije 24. februara, Ukrajinci su preko nje izvezli oko milion tona, piše Asošijeted Pres. Žitarice iz Ukrajine se u luku dopremaju uglavnom Dunavom. Isporuka ukrajinskih žitarica iz Konstance u narednim mesecima mogla bi se smanjiti jer počinje žetva u Rumunjskoj i drugim državama koje također izvoze preko Constante pa će manje logističkih kapaciteta ostati na raspolaganju za ukrajinski izvoz.

Izvoz žitarica preko zapadne granice Ukrajine

Krajem juna ukrajinski ministar infrastrukture Aleksandr Kubrakov rekao je da Ukrajina za 50 posto svakog meseca povećava izvoz žitarica preko zapadnih granica. Tvrdi da rade na novim rutama za izvoz poljoprivrednih proizvoda, a posebno se to odnosi na puteve preko granica  s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Moldavijom.

Ukrajinci tvrde da još uvek u svojim skladištima imaju 20 miliona tona žitarica od prošle žetve koje ne mogu izvesti zbog blokade luka, a alternativni pravci još nisu u dovoljnoj meri razvijeni kako bi apsorbirali te količine. Problem im predstavlja činjenica da brzo moraju “počistiti” silose jer neće imati gde skladištiti ovogodišnji rod.

Sve to pokazuje da je netačno da se iz Ukrajine “ne može izvesti ni jedna tona pšenice” jer Ukrajina u smanjenom obliku i od početka ruske invazije izvozi žitarice u svet alternativnim pravcima.

Foto: Profimedia

 

Evropska unija ne treba ukrajinsku pšenicu

Pitanje može li Ukrajina izvesti pšenicu u Evropu manje je bitno jer je Evropska unija jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika žitarica.

Evropska komisija u junu je procenila da će države EU u naredne dve godine povećati izvoz žitarica za 30 posto kako bi se smanjio udar na svetskom tržištu zbog smanjene ponude iz Ukrajine. Očekuje se da će u sezoni 2022./23. izvoz pšenice iz EU porasti na 40 miliona tona, dok je procena da će izvoz sezone 2021./22. biti oko 33 miliona tona. Procenu su povećali jer očekuju “veću globalnu potražnju zbog manje ponude iz Ukrajine”. U sezoni 2022./23. očekuje se proizvodnja 131,3 miliona tona pšenice, što je povećanje za 1,3 miliona tona u odnosu na raniju sezonu.

Prema proceni Evropske komisije u sezoni 2022./23. države EU će na raspolaganju imati 145,5 milijuna tona pšenice, dok joj je za domaću potrošnju potrebno 92,5 miliona tona. Na temelju tih podataka može se zaključiti da Evropskoj uniji uvoz pšenice iz Ukrajine nije potreban jer sama proizvede dovoljno za svoje potrebe.

(Faktograf.hr)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".