Znojenje je normalno i zdravo, pogotovo kada vam telesna temperatura poraste, kao kada vežbate. Ali, kako piše "Insider", ponekad znojenje može biti preterano ili neprijatno. U tom slučaju postoji nekoliko načina na koje možete da ga bar ublažite.

Koristite antiperspirant

Antiperspirant je materija koja blokira vaše znojne žlezde. Antiperspiranti imaju metale poput cinka i aluminijuma koji blokiraju pore od oslobađanja znoja. Razlikuju se od dezodoransa, koji samo pokriva miris znoja.

Antiperspiranti se najčešće koriste ispod pazuha, ali se takođe mogu koristiti na rukama, stopalima i licu za osobe s hiperhidrozom, zdravstvenim stanjem koje uzrokuje prekomerno znojenje.

Foto: Profimedia

 

Ograničite začinjenu, masnu ili slanu hranu

Ono što jedete i pijete može uticati na to koliko se znojite. Ovu hranu treba da izbegavate ako želite manje da se znojite:

Začinjena hrana, poput čilija ili ljutih papričica

Kako vaše telo obrađuje vruću ili začinjenu hranu i piće, vaš broj otkucaja srca može se povećati, što podiže telesnu temperaturu i uzrokuje znojenje. Masna, prerađena hrana, poput pakovanih kobasica

Vaše telo treba više da radi na varenju ove masne hrane, što može povećati temperaturu.

Vrlo slana hrana, poput čipsa

Vaše telo može da pokuša da obradi dodatnu so znojenjem.

Umesto toga, trebalo bi da konzumirate voće i povrće koje sadrži puno vode i može vam pomoći da se rashladite.

Foto: Profimedia

 

Budite hidrirani

Pitka voda može pomoći u hlađenju tela i smanjenju znojenja. Izbegavajte pića koja sadrže kofein i alkohol. Obe ove materije mogu privremeno da povećaju broj otkucaja srca, povise temperaturu i nateraju vas da se znojite, što vas u tom procesu dehidrira – suprotno od onoga što želite.

Nosite prozračnu odeću

Da biste izbegli znojenje, želite se ohladiti. Odlučite se za široku odeću izrađenu od prozračnih tkanina, poput pamuka, lana ili tkanine koja upija vlagu. Izbegavajte uske materijale i sintetička vlakna poput najlona, ​​rajona ili svile, zbog kojih vam može biti vruće i više ćete se znojiti. Boja vaše odeće verovatno neće napraviti veliku razliku.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".