TERAPIJA MIRISIMA

Vedro raspoloženje dolazi i preko čula mirisa. Razlog je u tome što je nos direktno povezan s delom mozga koji je nadležan za emocije. Udišite miris đumbira, nane, mandarine ili grejpfruta.

MASIRANJE UŠNIH RESICA

Snažno masirajte palcem i kažiprstom ušne resice. Akupresura ušiju ima gotovo isto dejstvo kao i masaža celog tela.

ČUPKANJE KOSE

Iscrpljeni ste i ne možete da se koncentrišete? U tom slučaju pomoći će vam ovaj mali trik: vucite kosu pramen po pramen nagore tako da se koža glave blago podiže. Na taj način se poboljšava cirkulacija i povećava budnost.

DUBOKO DISANJE

Udahnite i izdahnite duboko - ova metoda čini čuda. Polako udišite vazduh kroz nos tako da kiseonik dopre do stomaka, a zatim ga izbacite kroz usta (10 puta).

TRUPKANJE NOGAMA

Evo i vežbe za one koji su prinuđeni da dugo stoje: zauzmite raskoračni stav (u širini kukova), zatim trupnite desnom, pa levom nogom, ubrzavajući tempo. Posle ove vežbe osetićete olakšanje u nogama. Noge možete da poprskate i sprejom za hlađenje, koji odmah deluje.

MIRISNA KUPKA

Sipajte u vodu eterično ulje koje deluju stimulativno na organizam (ruzmarin, limun).

Foto: Profimedia

 

 

Preko vezivnog tkiva i limfnog sistema te supstance prodiru u krvotok, podstičući cirkulaciju i rad organa. Ako ulje pomešate s pavlakom, lakše će se rastvoriti u vodi.

ĐUSKANJE I PEVANJE

Pustite svoju omiljenu muziku i uz nju igrajte i pevajte.

Brzi ritmovi kao što je salsa prosto teraju čoveka da se razigra.

Srce i puls se ubrzavaju, a unutrašnje baterije se pune energijom.

DŽOGING ZA MOZAK

Mozgalice i ukrštene reči vam omogućavaju da do duboke starosti trenirate mozak. Pri tom je deset minuta sasvim dovoljno da živnete.

Dok rešavate ukrštene reči, udobno se smestite i dobro se koncentrišite, jer organizam samo tako može da se regeneriše.

TOPLO-HLADNO TUŠIRANJE

Tuširanje podstiče cirkulaciju: počnite toplom vodom, nastavite hladnom, pa opet toplom i obavezno završite hladnom vodom (tri ciklusa). Evo i energetskog tuširanja koje predlaže ajurveda (istočnjačka mudrost o životu i zdravlju): usmerite mlaz vode na sredinu glave, a zatim zatvorite oči (aktivira protok pozitivne energije).

Foto: Profimedia

 

 

ŠETNJA

Najjednostavniji način da oterate umor jeste kretanje na svežem vazduhu. Prošetajte 15 minuta brzim hodom (podstiče cirkulaciju i ublažava stres). Injekcija kiseonika aktivira rad sivih ćelija.

SLATKO-LJUTI KOKTEL

Umutite 300 g mleka, bananu, kašiku meda i 1/2 ljute papričice. Supstanca kapsaicin iz papričice i hormon sreće serotonin iz banane odmah će vas probuditi i oraspoložiti.

MASAŽA GLAVE

Masažom ćete sigurno odagnati umor, a azijska masaža glave izuzetno je efikasna. Stavite prste duž sredine temena, a zatim tapkanjem blago masirajte celu glavu odozgo naniže, a zatim od sredine prema potiljku i čelu.

UŽIVANJE U ŠOLJICI ČAJA

Čaj ima stimulativno dejstvo, ako ostavite filter-vrećicu da odstoji barem tri minuta. Čaju možete da dodate mleveni karanfilić (navrh noža) pošto podstiče cirkulaciju i lučenje želudačne kiseline.

Foto: Profimedia

 

 

(Blic žena)

BONUS VIDEO:

Trik pranja kose sa micelarnom vodom

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".