„Svet je dostigao kritičnu tačku“, naveo je Bajden na konferenciji za novinare i tri puta ponovio da je „Rusija razlog zašto ljudi skuplje plaćaju gorivo“, prenosi AP.

On razgovara sa saveznicima SAD o postavljanju ograničenja cene ruske nafte, navodi američka agencija.

Bajden je istakao svoju dugoročnu podršku Ukrajini u ratu koji se odugovlači.

- Ne znam kako će se to završiti, ali se neće završiti ruskom pobedom nad Ukrajinom - istakao je Bajden, prenosi AP.

Amerikanci plaćaju benzin u proseku 4,86 dolara po galonu, što je neznatno manje u odnosu na 4,94 dolara koliko su plaćali pre nedelju dana, ali su i dalje blizu rekordnih vrednosti postignutih ranije ove godine, navodi Rojters.

Foto: Profimedia

 

Američki predsednik će sredinom jula putovati na Bliski istok u posetu Saudijskoj Arabiji, a očekuje se da će tom prilikom staviti energetsku politiku u centar pažnje, jer se SAD i druge zemlje suočavaju sa povećanjem cena goriva koje podstiče inflaciju, ocenjuje Rojters.

Bajden je najpre istakao da neće tražiti povećanje proizvodnje nafte od Saudijske Arabije, a potom je precizirao da će predlog za povećanje proizvodnje nafte uputiti svim zemljama Persijskog zaliva, a ne samo Saudijskoj Arabiji.

- Ukazao sam im na to da preporučujem svima da povećavaju proizvodnju nafte, a ne samo Saudijcima - izjavio je Bajden na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Sastanak organizacije OPEK Plus, na čijem je čelu Rusija, a koju čine 13 članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i neformalna grupa zemalja koje nisu članice OPEK-a održan je danas i na njemu je potvrđena ranija odluka da se na naftna tržišta u julu doda 648.000 barela dnevno, a većinu nafte proizvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".