„Свет је достигао критичну тачку“, навео је Бајден на конференцији за новинаре и три пута поновио да је „Русија разлог зашто људи скупље плаћају гориво“, преноси АП.

Он разговара са савезницима САД о постављању ограничења цене руске нафте, наводи америчка агенција.

Бајден је истакао своју дугорочну подршку Украјини у рату који се одуговлачи.

- Не знам како ће се то завршити, али се неће завршити руском победом над Украјином - истакао је Бајден, преноси АП.

Американци плаћају бензин у просеку 4,86 долара по галону, што је незнатно мање у односу на 4,94 долара колико су плаћали пре недељу дана, али су и даље близу рекордних вредности постигнутих раније ове године, наводи Ројтерс.

Фото: Профимедиа

 

Амерички председник ће средином јула путовати на Блиски исток у посету Саудијској Арабији, а очекује се да ће том приликом ставити енергетску политику у центар пажње, јер се САД и друге земље суочавају са повећањем цена горива које подстиче инфлацију, оцењује Ројтерс.

Бајден је најпре истакао да неће тражити повећање производње нафте од Саудијске Арабије, а потом је прецизирао да ће предлог за повећање производње нафте упутити свим земљама Персијског залива, а не само Саудијској Арабији.

- Указао сам им на то да препоручујем свима да повећавају производњу нафте, а не само Саудијцима - изјавио је Бајден на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Састанак организације ОПЕК Плус, на чијем је челу Русија, а коју чине 13 чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и неформална група земаља које нису чланице ОПЕК-а одржан је данас и на њему је потврђена ранија одлука да се на нафтна тржишта у јулу дода 648.000 барела дневно, а већину нафте производе Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".