Više od 660 hiljada zastavica postavljeno u znak sećanja na preminule u najvećoj krizi savremenog sveta, pobuđuju najdublje emocije posetilaca među kojima je veliki broj onih koji su izgubili svoje najbliže, prenosi Glas Amerike.


- Majka mi je preminula od kovida decembra 2020. godine. Nije bilo sahrane, ni oproštaja, nismo stigle ni da se pozdravimo - izjavila je Betani Kristi koja je majci došla da oda poštu iz obližnjeg gradića u Zapadnoj Virdžiniji.

 

 

Jedan od posetilaca, smatra da bi snažna poruka koja postavka šalje mogla pomoći neodlučnima u vezi sa vakcinacijom i poštovanjem mera za sprečavanje širenja kovida-19.

On ukazuje na nedostatak empatije u društvu i apeluje na sve ljude da budu manje egocentrični.

Foto: Tanjug/AP

 


Autorka memorijalne postavke je Suzan Brenan Firstenberg, umetnica koja je sličnu postavku u Vašingtonu realizovala u jesen prošle godine kada je u SAD bilo 220 hiljada žrtava kovida-19.

Foto: Tanjug/AP

 


- Ova postavka predstavlja fizičku manifestaciju empatije. Želimo da ljudi shvate koliko je važan gubitak svakog ljudskog života u ovoj pandemiji. Postavljanjem po jedne zastavice za svakog pojedinca koji je preminuo čuvamo dostojanstvo te osobe. Niko nije želeo da umre od kovida-19. Sada, više nego ikada pre, vreme je da patriotizam shvatimo kao zaštitu prava drugih - poručila je autorka postavke i ističe da joj je motiv bio podsticanje humanosti.

 

 

(Tanjug)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".