Више од 660 хиљада заставица постављено у знак сећања на преминуле у највећој кризи савременог света, побуђују најдубље емоције посетилаца међу којима је велики број оних који су изгубили своје најближе, преноси Глас Америке.


- Мајка ми је преминула од ковида децембра 2020. године. Није било сахране, ни опроштаја, нисмо стигле ни да се поздравимо - изјавила је Бетани Кристи која је мајци дошла да ода пошту из оближњег градића у Западној Вирџинији.

 

 

Један од посетилаца, сматра да би снажна порука која поставка шаље могла помоћи неодлучнима у вези са вакцинацијом и поштовањем мера за спречавање ширења ковида-19.

Он указује на недостатак емпатије у друштву и апелује на све људе да буду мање егоцентрични.

Фото: Танјуг/АП

 


Ауторка меморијалне поставке је Сузан Бренан Фирстенберг, уметница која је сличну поставку у Вашингтону реализовала у јесен прошле године када је у САД било 220 хиљада жртава ковида-19.

Фото: Танјуг/АП

 


- Ова поставка представља физичку манифестацију емпатије. Желимо да људи схвате колико је важан губитак сваког људског живота у овој пандемији. Постављањем по једне заставице за сваког појединца који је преминуо чувамо достојанство те особе. Нико није желео да умре од ковида-19. Сада, више него икада пре, време је да патриотизам схватимо као заштиту права других - поручила је ауторка поставке и истиче да јој је мотив био подстицање хуманости.

 

 

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".