Moskva se zbog ruske invazije na Rusiju našla pod ozbiljnim finansijskim sankcijama zapada za koje Putin kaže da su podstakle jačanje trgovinskih veza Rusije sa drugim silama kao što su Kina, Indija i Iran.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin da poseti Tadžikistan i Turkmenistan, a da će se zatim na razgovorima u Moskvi sastati sa indonezijskim predsednikom DŽoko Vidodo.

Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsednikom Emomali Rahmon, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države. U Ašhabatu će prisustvovati samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbajdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.

Foto: Tanjug/AP

 

Poslednje poznato Putinovo putovanje van Rusije bila poseta Pekingu početkom februara. Tada su ruski lider i kineski predsednik Si Đinping predstavili 'sporazum o prijateljstvu bez ograničenja' samo nekoliko sati pre nego što su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je 24. februara poslala trupe u Ukrajinu kako bi smanjila njenu vojnu moć, sprečila da je zapad iskoristi za pretnju Rusiji, iskorenila nacionaliste i odbranila stanovnike u istočnim regijama koji govore ruskim jezikom. Ukrajina naziva invaziju otimanjem zemlje u imperijalnom stilu.

(Jutarnji list)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".