Predsednik Vučić je po dolasku na aerodrom razgovarao sa upravom nove vazdušne luke, i istakao je da je ovo sjajna investicija.

- Biznis avijacija najbrže raste u svetu. Šta je sledeće, šta ćete da tražite, kosmodrom - rekao je Vučić kroz smeh.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Intoniranjem himne Republike Srbije Bože pravde počela je svečana ceremonija, koju na samom aerodromu prati veliki broj ljudi.

 

Aleksandar Đorđević, predsednik aero kluba "Mihajlo Živić" iz Kruševca je rekao da je prekretnica u izgradnji aerodroma nastupila 2020. godine, kada su dobili podršku države.

- Nadam se da ćemo imati podršku države i za proširenje aerodroma. Završetak ovog kapitalnog projekta značajno će uticati na dalji razvoj srpskog vazduhoplovstva. Aero klub i grad Kruševac dobili su jedan od najlepših aerodroma zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću. Želim vam svima vedro nebo - rekao je Đorđević.

 

Predsednik Aleksandar Vučić je pozdravio okupljene, i rekao je da je ovo veliki početak i velika stvar.

- Ja nisam znao da je ovde u Rosuljama tako pogodno mesto za aerodrom, divna je i ova pista. Osim unutrašnjeg saobraćaja malim avionima, moraćemo da osposobimo ovaj aerodrom kako bi i iz inostranstva moglo da se sleće ovde. To će dodatno doprineti, uz auto-put i prugu, daljem napretku ovog kraja. Leonardo da Vinči je svoju fascinaciju letenjem sažeo u jednoj rečenici: "Jednom kada probaš da letiš hodaćeš zemljom sa očima okrenutim nebu, zato što si gore bio i gore želiš da se vratiš". Antoan de Sent Egziperi je rekao da voli da leti zato što to oslobađa od tiranije sitnih stvari - rekao je predsednik.

Vučić podseća da je u ovaj aerodrom uloženo 478 miliona dinara, i istakao je da je to novac građana Srbije.

- Cela Srbija gleda i želi razvijeniji Kruševac. Samo još čekam da izađete sa idejom da izgradite kosmodrom u Kruševcu - rekao je predsednik kroz smeh.

Verujem da će ovo doprineti daljem razvoju sveukupnog turizma, sve do Naupare i LJubostinje, rekao je predsednik.

- Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, hvala vam na ovom veličanstvenom dočeku. Živela Srbija - zaključio je on.

Posle obraćanja predsednika usledili su padobranski skokovi, koji su izazvali pažnju okupljenih.

Zastave su tokom padobranskih skokova nosili pripadnici Vojske Srbije - zastavu Republike Srbije Todorović Milan, Miladin Gojković je nosio znamenje vojske Srbije, dok je Dalibor Simić nosio zastavu Grada Kruševca.

Foto: Novosti

 

 

 

 

Na aerodrom je potom sleteo dvomotorni avion marke Pajper Seneka, čime je vazdušna luka Rosulje i zvanično otvorena. Letelica koja je preletala pistu je izazvala oduševljenje prisutnih, pogotovo dece. 

Foto: Novosti

 

"Pajperom" je pilotirao nastavnik letenja Goran Bošković iz Trstenika, a kada se letelica zaustavila na pisti usledio je vodeni pozdrav - prolazak aviona kroz lukove od mlazova vode iz šmrkova.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".