Zbog grešaka koje pravimo sudovi često ostanu prljavi nakon pranja, a neprimerno slaganje može ih i oštetiti.

Ispirati pre slaganja u mašinu ili ne?

Dok neki revnosno ispiru svaki sud pre nego što ga stave u mašinu, neki ga ne ispiru nikad. Zapravo, trebalo bi ispirati posuđe koje je uprljano hranom koje bi i kod ručnog pranja raskvasili ako ga ne peremo odmah. Stoga, sve ono što bi u sudoperi stavili da stoji s vodom i deterdžentom, isperite s vodom i ako je potrebno ljepljive mrlje uklonite sunđerom - tako nema rizika da će nešto ostati. 

Isto tako, ako vam u šerpama nešto zagori, nemojte očekivati da će to mašina čudesno očistiti, već potopite s nekim abrazivnim sredstvom i neka odstoji, pa onda pokušajte da uklonite sa grubim sunđerom.

Foto: Profimedia

 

Ređanje sudova

Na gornju policu obavezno stavljate čaše, šolje i male činije, okrenute naopačke. Ako su dna određenih šolja ili posuđa blago konkavna, pomaže da ih nagnete pod uglom kako ne bi došlo do skupljanja prljave vode.

Takođe, na gornju etažu obavezno stavljajte i plastično posuđe, jer toplota dolazi s dna i može da ošteti plastiku. Na donji nivo stavite tanjire, šerpe i tiganje, a velike komade posuđa stavite u uglove mašine, da ne bi blokirali raspršivanje vode po ostatku sudova. 

U deo predviđen za pribor za jelo prvo stavite kašike i viljuške tako da zupci viljušaka budu okrenuti prema gore. Izuzetak od ovog pravila su noževi koji bi trebalo da budu postavljeni prema dole kako se ne biste isekli dok ih vadite.

Foto: Profimedia

 

Najčešće greške

Preopterećivanje mašine česta je greška, jer gomilanje posuđa i slaganje jedno na drugo uzrokuje "gnježđenje" i sprečava ravnomerno čišćenje posuđa.

Postavljanje velikih šerpi i činija licem prema dole takođe je pogrešno, jer bi oni trebalo da budu postavljeni bočno. To je posebno važno za starije mašine koje nemaju gornji krak za prskanje vode, piše  Huffington Post. 

Ako sve sudove stavite da gledaju u istom smeru, to će takođe umanjiti efikasnost mašine - koristite kosine spremnika i u skladu s time postavljajte posuđe tako da je sa svake strane nagnuto prema sredini. 

Predmeti koji nikad ne idu u mašinu

Možda ćete biti u iskušenju da uštedite vreme i sve što vam je sudoperi ubacite u mašinu. Međutim, neki će se predmeti oštetiti kroz cikluse oštrog sapunanja i dodatne tople vode. To se najpre odnosi na komade od livenog gvožđa kojem može da se ošteti premaz. Isto se odnosi i na teflonsko posuđe, naročito tiganje.

Drveni predmeti, poput varjača ili daski za sečenje se uvek peru ručno, jer je drvo porozno i ​​ne može da izdrži količinu vode kojom mašina čisti. Delikatni predmeti poput kristala, porculana ili srebrnog pribora takođe ne smeju da idu u mašinu. Takođe, velike oštre noževe treba prati ručno, barem tako tvrde vrhunski kuvari, jer ih mašina izlaže prevelikoj količini vode i skraćuje im vek trajanja i oštrinu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".