Istraživanja su otkrila da svakodnevno, umereno konzumiranje piva može biti dobro za crevnu floru.

U studiji, koja je objavljena u "Journal of Agricultural and Food Chemistry", istraživači su naveli da su zdravi muškarci pili oko 350ml alkoholnog ili bezalkoholnog piva dnevno, tokom četiri nedelje.

Foto: Profimedia

 

Na kraju studije, 22 muškarca su imala veći diverzitet bakterija u mikrobiomu creva i bolje pokazatelje zdravlja creva, nego pre početka studije.

- Bezalkoholno i alkoholno pivo povećalo je raznolikost crevne mikrobiote, što je povezano sa pozitivnim zdravstvenim ishodima - rekli su istraživači u studiji.

Istraživači su takođe rekli da jedno pivo dnevno ne povećava telesnu težinu ili masu u telu.

Foto: Profimedia

 

Iako je sama studija bila mala, njeni nalazi mogu postaviti presedan za dalja istraživanja u oblasti uticaja alkohola na zdravlje.

Oni su veoma obećavajući za ljubitelje piva, a važno je zapamtiti da redovno pijenje piva ponekad može izazvati iritaciju vašeg digestivnog sistema u celini.

- Ispijanje piva može učiniti da vaš želudac proizvodi više kiseline nego obično, što može da se pretvori u upalu sluznice creva. Ovo može imati dugoročne nuspojave poput gastritisa - rekla je nutricionistkinja Keti Boid.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".