Vojnici Kfora su jutros oko osam sati stigli na Jarinje, a okupljeni građani takođe se polako pripremaju za odlazak sa Jarinja, u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu. Iznad Jarinja se može čuti helikopter Kfora, koji se ne vidi zbog niske oblačnosti.

Na Brnjaku oslobođena jedna saobraćajna traka

Na administrativnom prelazu Brnjak danas je oslobođena jedna saobraćajna traka puta iz pravca Zubinog Potoka ka tom prelazu.

Reč je o levoj strani puta iz pravca Zubinog Potoka ka Brnjaku, navodi Kosovo onlajn. Rok za odlazak Rosu jedinica je danas do 16.00 sati.

KFOR: Preduzeti koraci za smanjenje tenzija na Kosovu i Metohiji

Misija KFOR-a predvođena NATO počela je danas da preduzima korake kako bi podržala sprovođenje nedavno postignutog dogovora o deeskalaciji i poboljšanju situacije na severu Kosova, koji su postigli Beograd i Prištine u okviru dijaloga pod okriljem EU.

U saopštenju KFOR navodi da je već intenzivirao patrole duž glavnih saobraćajnica na kojim su postavljenje blokade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

Foto: Tanjug

 

 

Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, KFOR će održavati snažno i odlučno prisustvo u toj oblasti, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, s ciljem da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, kaže se u saopštenju.

KFOR navodi da su aktivnosti međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji odgovor na razvoj događaja na severu Kosova proteklih dana.

Uspostavljanje saobraćaja očekuje se u ponedeljak.  Srbi sa Kosova i Metohije su i u petak, 12. dan za redom, bili na administrativnim prelazima, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama.

(RTV)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".