Leto zvanično još nije počelo, ali su temperature visoke - uveliko letnje. Kako se rashladiti? Sasvim logično pitanje na koje često nemamo odgovor. Većina ljudi pribegava ugradnji klima uređaja, to jeste dobro dok se nalazite u prostoriji u kojoj je klima uključena ali kada izađete napolje javlja se velika temperaturna razlika i telo naglo počinje da se znoji.

Evo nekih od "trikova" za rashlađivanje, a najinteresantniji je onaj sa 

1) RASHLADITE ZGLOBOVE

Čim uđete u prostoriju, posle duge šetnje na visokoj temperaturi, stavite ručne zglobove pod hladan mlaz vode. Možete i čitave podlaktice. Na taj način hladite vene, a dokazano je da čim su nam vene hladnije i nama je hladnije.

2) IZBEGAVAJTE ALKOHOL

Da bi izbegli dehidraciju tela, koja nikako nije dobra leti, smanjite unos alkoholnih napitaka i kafe.

3) RASHLADITE STOPALA

Rashladite stopala jer kada su stopala hladna i ceo organizam se hladi. Možete se rashladiti tako što ćete stopala staviti u hladnu vodu ili - obujete rashlađene čarape koje ste držali u fižideru. Deluje šašavo, ali radi.

4) STAVITE LED ISPRED VENTILATORA

Ukoliko ste se odlučili da kao sredstvo za rashlađivanje koristite ventilator obavezno stavite zaleđenu flašu ispred.

5) IZBEGAVAJTE VELIKE I TEŠKE OBROKE 

Organizam troši dosta energije za varenje ovakvih obroka, zato se leti savetuju laganiji obroci poput salata.

6) NOSITE SVETLIJE BOJE

Tamne boje privlače sunčevu svetlost. Bilo bi dobro da crnu boju izbegavate, bolje da se odlučite za svetlo plavu, belu ili svetlije nijanse pastelnih bolja.

7) RASHLADITE SE HRANOM

Na temperaturu tela utiču i namirnice koje unosimo . Bilo bi dobro da leti unosite što više namirnica koje sadrže puno vode – lubenica, grejpfrut, krastavac. Jedite hranu koja se lako vari i obavezno unosite puno vode tokom leta.

8) NPRAVITE PROMAJU

Ok, svi znamo da je "promaja" najstrašnija bolest od koje pate narodi na Balkanu, ali ukoliko temperatura i tokom noći „zakuca“ na +30, promaja će vam biti više nego draga. Otvorite prozore i vrata i pokušajte da napravite blago strujanje vazduha koje će bar delimično ohladiti spavaću sobu.

9) "RASTERETITE" KREVET

Paklene vrućine i leto sigurno nisu prijatne ukoliko ste navikli da spavate sa tri jastuka i pokrivačem. Debeli perjani jastuci pravo su zlo jer će vam dodatno "podgrevati" glavu tokom noći. Opredelite se za neki lakši jastuk i prekrivač.

10) NEKA VAM BUDE UDOBNO

Slična situacija je i sa pidžamom. Ne preterujte, obucite ono u čemu se najprijatnije osećate, pa makar to bila stara pocepana majica. Bitno je da vam je prijatno.

To su samo neka od mogućih rešenja. Pokušajte, ništa vas ne košta, možda zaista pomažu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".