Лето званично још није почело, али су температуре високе - увелико летње. Како се расхладити? Сасвим логично питање на које често немамо одговор. Већина људи прибегава уградњи клима уређаја, то јесте добро док се налазите у просторији у којој је клима укључена али када изађете напоље јавља се велика температурна разлика и тело нагло почиње да се зноји.

Ево неких од "трикова" за расхлађивање, а најинтересантнији је онај са 

1) РАСХЛАДИТЕ ЗГЛОБОВЕ

Чим уђете у просторију, после дуге шетње на високој температури, ставите ручне зглобове под хладан млаз воде. Можете и читаве подлактице. На тај начин хладите вене, а доказано је да чим су нам вене хладније и нама је хладније.

2) ИЗБЕГАВАЈТЕ АЛКОХОЛ

Да би избегли дехидрацију тела, која никако није добра лети, смањите унос алкохолних напитака и кафе.

3) РАСХЛАДИТЕ СТОПАЛА

Расхладите стопала јер када су стопала хладна и цео организам се хлади. Можете се расхладити тако што ћете стопала ставити у хладну воду или - обујете расхлађене чарапе које сте држали у фижидеру. Делује шашаво, али ради.

4) СТАВИТЕ ЛЕД ИСПРЕД ВЕНТИЛАТОРА

Уколико сте се одлучили да као средство за расхлађивање користите вентилатор обавезно ставите залеђену флашу испред.

5) ИЗБЕГАВАЈТЕ ВЕЛИКЕ И ТЕШКЕ ОБРОКЕ 

Организам троши доста енергије за варење оваквих оброка, зато се лети саветују лаганији оброци попут салата.

6) НОСИТЕ СВЕТЛИЈЕ БОЈЕ

Тамне боје привлаче сунчеву светлост. Било би добро да црну боју избегавате, боље да се одлучите за светло плаву, белу или светлије нијансе пастелних боља.

7) РАСХЛАДИТЕ СЕ ХРАНОМ

На температуру тела утичу и намирнице које уносимо . Било би добро да лети уносите што више намирница које садрже пуно воде – лубеница, грејпфрут, краставац. Једите храну која се лако вари и обавезно уносите пуно воде током лета.

8) НПРАВИТЕ ПРОМАЈУ

Ок, сви знамо да је "промаја" најстрашнија болест од које пате народи на Балкану, али уколико температура и током ноћи „закуца“ на +30, промаја ће вам бити више него драга. Отворите прозоре и врата и покушајте да направите благо струјање ваздуха које ће бар делимично охладити спаваћу собу.

9) "РАСТЕРЕТИТЕ" КРЕВЕТ

Паклене врућине и лето сигурно нису пријатне уколико сте навикли да спавате са три јастука и покривачем. Дебели перјани јастуци право су зло јер ће вам додатно "подгревати" главу током ноћи. Определите се за неки лакши јастук и прекривач.

10) НЕКА ВАМ БУДЕ УДОБНО

Слична ситуација је и са пиџамом. Не претерујте, обуците оно у чему се најпријатније осећате, па макар то била стара поцепана мајица. Битно је да вам је пријатно.

То су само нека од могућих решења. Покушајте, ништа вас не кошта, можда заиста помажу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".