Petković je upoznao američke zvaničnike sa trenutnom fazom dijaloga u Briselu i koracima koje Beograd preduzima u cilju iznalaženja rešenja u ključnim oblastima važnim za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i život svih građana na prostoru KiM, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Istakao je da je Beograd i u prethodnom periodu pokazao spremnost, otvorenost i fleksibilnost u iznalaženju konstruktivnih rešenja koja treba da pomognu rešavanju otvorenih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine, ali da je upitno da li i sa druge strane pregovaračkog stola postoji takva spremnost jer je, kako je rekao, do sada bila više nego očigledna opstrukcija Prištine.

Petković je istakao da je važno da se postigne napredak u oblasti potrage za nestalima i u energetici i da je Beograd posvećen nalaženju održivih rešenja u tim i drugim oblastima, ali da, kako kaže, postoji opravdana sumnja u spremnost Prištine na poštovanje i implementaciju kako dosadašnjih, tako i budućih dogovora.

Takođe, on je istakao da smo svedoci serije incidenata i etničke netrpeljivosti kojima su bili izloženi Srbi na prostoru KiM, kao i da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 184 etnički motivisanih incidenata što, kako je naglasio, onespokojava srpski narod na prostoru KiM, ali odvraća i potencijalne povratnike.

Petković je upoznao sagovornike sa listama na kojima se nalazi 72 Srba zbog odbrane njihovih legitimnih prava, koje su prethodnih dana proširene čelnicima Srpske liste i istakao da je reč o ''političkom zastrašivanju i odmazdi vlasti u Prištini'' koja, kako je rekao, na taj način želi da dodatno destabilizuje prilike na terenu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetio je i na činjenicu da šest godina vlasti u Prištini odbijaju da sprovedu odluku suda o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, što je u svom poslednjem izveštaju zabeležio i Stejt department.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Naglasio je da Srbi na KiM devet godina čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština koja, podvukao je, treba da zaštiti i garantuje njihova kolektivna prava, što je posebno važno u svetlu narastajućeg broja incidenata koje generišu vlasti u Prištini.

- Upravo zbog bezbednosti i smirivanja tenzija na terenu, važno je da razgovaramo i Beograd čvrsto veruje da je jedino dijalog mehanizam za rešavanje svih problema - zaključio je Petković.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".