Петковић је упознао америчке званичнике са тренутном фазом дијалога у Бриселу и корацима које Београд предузима у циљу изналажења решења у кључним областима важним за нормализацију односа Београда и Приштине и живот свих грађана на простору КиМ, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Истакао је да је Београд и у претходном периоду показао спремност, отвореност и флексибилност у изналажењу конструктивних решења која треба да помогну решавању отворених питања у дијалогу Београда и Приштине, али да је упитно да ли и са друге стране преговарачког стола постоји таква спремност јер је, како је рекао, до сада била више него очигледна опструкција Приштине.

Петковић је истакао да је важно да се постигне напредак у области потраге за несталима и у енергетици и да је Београд посвећен налажењу одрживих решења у тим и другим областима, али да, како каже, постоји оправдана сумња у спремност Приштине на поштовање и имплементацију како досадашњих, тако и будућих договора.

Такође, он је истакао да смо сведоци серије инцидената и етничке нетрпељивости којима су били изложени Срби на простору КиМ, као и да је од доласка Аљбина Куртија на власт било 184 етнички мотивисаних инцидената што, како је нагласио, онеспокојава српски народ на простору КиМ, али одвраћа и потенцијалне повратнике.

Петковић је упознао саговорнике са листама на којима се налази 72 Срба због одбране њихових легитимних права, које су претходних дана проширене челницима Српске листе и истакао да је реч о ''политичком застрашивању и одмазди власти у Приштини'' која, како је рекао, на тај начин жели да додатно дестабилизује прилике на терену.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију подсетио је и на чињеницу да шест година власти у Приштини одбијају да спроведу одлуку суда о повраћају 24 хектара земље манастиру Високи Дечани, што је у свом последњем извештају забележио и Стејт департмент.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Нагласио је да Срби на КиМ девет година чекају на формирање Заједнице српских општина која, подвукао је, треба да заштити и гарантује њихова колективна права, што је посебно важно у светлу нарастајућег броја инцидената које генеришу власти у Приштини.

- Управо због безбедности и смиривања тензија на терену, важно је да разговарамо и Београд чврсто верује да је једино дијалог механизам за решавање свих проблема - закључио је Петковић.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".