Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, koji su se predali u Mariupolju, prebačeni su u Rusiju zbog istrage, rekao je danas za TASS izvor iz policije, prenosi Tanjug.


- Preko 1.000 ljudi iz Azovstalja prebačeno je u Rusiju. Pripadnici policije rade sa njima. Istražitelji takođe planiraju da u narednom periodu pošalju još drugih zarobljenika u Rusiju - saopštio je ovaj izvor.

Prema njegovim rečima, u Moskvi se trenutno nalazi oko 100 ljudi, „uključujući strane plaćenike koji su se predali u Mariupolju“, a TASS nije uspeo u ovom trenutku da dobije zvanične komentare od istražnih i policijskih organa o ovim informacija.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je 20. maja da su ruske trupe zauzele fabriku Azovstalj u Mariupolju, gde su se nalazili pripadnici ukrajinskih snaga.

Foto: Tviter/printskrin/@mod_russia

 

Prema podacima ruske strane, ukupno se predalo oko 2.400 ljudi, i dok Kijev traži njihovu primopredaju kroz razmenu zarobljenika, neki ruski zvaničnici zahtevaju da se pojedinim vojnicima sudi.

Podsetimo, najteže borbe za Mariupolj su završene 17. maja, kada su ukrajinske vlasti potvrdile da je otpor prestao, i da je grad u ruskim rukama.

Tada je počela predaja ukrajinskih boraca koji su se zabarikadirali u čeličani "Azovstalj".

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je 20. maja da je teritorija čeličane Azovstalj u Mariupolju u potpunosti oslobođena.

BONUS GALERIJA: Bitka za Mariupolj i pakao rata

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".