Šef diplomatije Ruske Federacije Sergej Lavrov dao je u Moskvi intervju za RTRS. Tom prilikom, Lavrov je poručio Zapadu da će se njihova politika širenja NATO na Balkanu završiti loše.

Lavrov se potom osvrnuo na situaciju na Balkanu i istakao da Bosna i Hercegovina svojim stavovima krši Dejtonski sporazum, ne uzimajući u obzir mišljenje Republike Srpske. 

- Stav BiH, naravno, ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovi saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što sad Zapad pokušava je da nelegalno potiče delovanje Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske - to je najgrublje kršenje Dejtona - rekao je Lavrov.

Dodao je da "Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa naterao Hrvate da prihvate da će ih, kao i pre, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima".

- Ja ne želim da kažem da Bošnjaci nisu u pravu ni u čemu, ali dejtonska načela traže saglasnost tri konstitutivna naroda. I, što se tiče samostalnosti BiH, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za provođenje biračkih reformi u BiH. To dosta govori o tome koliko su samostalne vlasti u Sarajevu - rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je rekao da Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran u skladu s procedurom.

- Taj nelegitimni izbor je odobren od strane Zapada, jer Zapad želi da manipuliše Bosnom i Hercegovinom zbog svojih interesa i od BiH napraviti još jednu bazu za širenje NATO na Balkanu - rekao je Lavrov.

Foto: D. Kujundžić

 

Govoreći o očekivanjima Sarajeva da Šmit nametne odluku i zabrani srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku kandidaturu na izborima, Lavrov je rekao da bi to bila protivzakonita aktivnost.

- Zapad će pokušati da iskoristi Bošnjake i stvori još jedno bezakonje -  kaže Lavrov i dodaje:

- Ono što se radi prema Dodiku je zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od malobrojnih političara koji se realno bori za dejtonske principe. On ništa nije učinio u Republici Srpskoj i u okviru Predsedništva BiH što je suprotno Dejtonskom sporazumu.

Lavrov ističe da je delovanje zapadnjaka i Bošnjaka suprotno načelima Dejtonskog sporazuma, kao i da Zapad želi da iskoristi Bošnjake kako bi narodima u BiH oduzeo identitet i pretvorio ih u civilno društvo.

Foto: Profimedia

 

Govoreći o navodima da je Dodik "Putinov čovek", Lavrov kaže da to nije tačno.

- Dodik jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to. Kod nas se kaže da svako priča o onome što ga boli. Zapad ne može da zamisli da neka zemlja na Balkanu može biti nezavisna ili da neki političar na Balkanu može biti nezavisan. To je zato što je Zapad navikao da koristi različite Kristijan Šmitove kako bi svima upravljao i kako bi sve ucenjivao i postavljao ultimatume - zaključio je Lavrov za RTRS.


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".