Шеф дипломатије Руске Федерације Сергеј Лавров дао је у Москви интервју за РТРС. Том приликом, Лавров је поручио Западу да ће се њихова политика ширења НАТО на Балкану завршити лоше.

Лавров се потом осврнуо на ситуацију на Балкану и истакао да Босна и Херцеговина својим ставовима крши Дејтонски споразум, не узимајући у обзир мишљење Републике Српске. 

- Став БиХ, наравно, има значај само ако се ослања на принципе Дејтона, који гласе да се све одлуке доносе само на основи сагласности два ентитета и три конститутивна народа. Оно што сад Запад покушава је да нелегално потиче деловање Сарајева да доноси спољнополитичке одлуке без било каквог узимања у обзир мишљења Републике Српске - то је најгрубље кршење Дејтона - рекао је Лавров.

Додао је да "Запад ради све да би у оквиру тзв. реформе бирачког процеса натерао Хрвате да прихвате да ће их, као и пре, у заједничким институцијама БиХ представљати Бошњаци или људи који су потпуно политички сагласни са Бошњацима".

- Ја не желим да кажем да Бошњаци нису у праву ни у чему, али дејтонска начела траже сагласност три конститутивна народа. И, што се тиче самосталности БиХ, Американци имају посебног амбасадора који је надлежан за провођење бирачких реформи у БиХ. То доста говори о томе колико су самосталне власти у Сарајеву - рекао је руски министар спољних послова.

Лавров је рекао да Кристијан Шмит нема легитимитет високог представника јер није изабран у складу с процедуром.

- Тај нелегитимни избор је одобрен од стране Запада, јер Запад жели да манипулише Босном и Херцеговином због својих интереса и од БиХ направити још једну базу за ширење НАТО на Балкану - рекао је Лавров.

Фото: Д. Кујунџић

 

Говорећи о очекивањима Сарајева да Шмит наметне одлуку и забрани српском члану Председништва БиХ Милораду Додику кандидатуру на изборима, Лавров је рекао да би то била противзаконита активност.

- Запад ће покушати да искористи Бошњаке и створи још једно безакоње -  каже Лавров и додаје:

- Оно што се ради према Додику је заиста јако узнемирујуће, зато што је он у суштини један од малобројних политичара који се реално бори за дејтонске принципе. Он ништа није учинио у Републици Српској и у оквиру Председништва БиХ што је супротно Дејтонском споразуму.

Лавров истиче да је деловање западњака и Бошњака супротно начелима Дејтонског споразума, као и да Запад жели да искористи Бошњаке како би народима у БиХ одузео идентитет и претворио их у цивилно друштво.

Фото: Профимедиа

 

Говорећи о наводима да је Додик "Путинов човек", Лавров каже да то није тачно.

- Додик јесте наш пријатељ, а ми смо његови пријатељи и то је то. Код нас се каже да свако прича о ономе што га боли. Запад не може да замисли да нека земља на Балкану може бити независна или да неки политичар на Балкану може бити независан. То је зато што је Запад навикао да користи различите Кристијан Шмитове како би свима управљао и како би све уцењивао и постављао ултиматуме - закључио је Лавров за РТРС.


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".