Britanska kraljevska porodica nije dužna da koristi prezime u privatnim i javnim pojavljivanjima, pa je to jedan od razloga zbog čega ga većina osoba u Ujedinjenom kraljevstvu i ostatku sveta uopšte i ne zna.

Kraljica Elizabeta II je toliko poznata sama po sebi, da je nije potrebno oslovljavati prezimenom. Ali, kada članovi njene porodice imaju potrebu za prezimenom, na primer kada idu u školu ili vojsku, na raspolaganju imaju nekoliko mogućnosti.

Foto: Profimedia

 

 

Do 1917. godine porodica uopšte nije koristila svoje prezime. Oslovljavali su se imenom, kućom ili dinastijom kojoj su pripadali, kao što je na primer dinastija Tjudor ili Jork.

Tada je britanski kralj DŽordž V odlučio da promeni ime svoje kuće iz Sakse-Koburg-Gota u Vindžor, prema jednom od dvoraca u njihovom posedu jer je u jeku prvog svetskog rata želeo da se reši bilo kakve povezanosti sa svojim nemačkim poreklom.

Foto: Profimedia

 

 

Pritom nije promenio samo ime dinastije, već je precizno odredio da Vindžor odsada postaje i zvanično prezime kraljevske porodice.

Kada se princeza Elizabeta udala za Filipa Mauntbatena 1947. godine, protivno željama dvora, uzela je njegove prezime. Nakon što je postala kraljica, odlučila je da dopiše "Vindžor", kako bi njihovi potomci mogli da se razlikuju od ostalih iz kraljevske loze. Ipak, retko ko zna ili koristi njeno puno ime: kraljica Elizabeta II Mauntbaten-Vindžor

Prezime Mauntbaten-Vindžor iskoristila je kraljičina ćerka, princeza Ana, kad se udavala 1973. godine, iako nije bila dužna po britanskim propisima.

 

Foto: Tanjug

 

 

Sa druge strane, tokom služenja vojske, prinčevi Vilijam i Hari koristili su prezime Vels, prema očevoj tituli princa od Velsa. Istom logikom poslužile su se i ćerke princa Endrjua, vojvode od Jorka i predstavljale se kao Judžin i Beatris Jork.

Članovi kraljevske porodice nisu dužni da koriste prezime, pa najmlađi naslednici britanske krune - princ DŽordž, princeza Šarlot i princ Luis koriste samo svoje ime i titulu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".