MQ-9 Reaper (Riper MQ-9A) je  dugotrajni daljinski upravljani avionski sistem srednje do velike visine, daljinskim upravljanjem dizajnirana za obaveštajne, nadzorne, izviđačke i napadne misije.

2008. godine, 174. napadno krilo Nacionalne garde vazdušne garde NJujorka počelo je prelazak sa lovaca F-16 na MQ-9A Reapers, postavši prva borbena jedinica koja je u potpunosti prešla na upotrebu bespilotne borbene letelice. U martu 2011, američko vazduhoplovstvo je obučavalo više pilota za napredne bespilotne letelice nego za bilo koji drugi pojedinačni sistem naoružanja. Reaper (Žetelac) se takođe koristi od strane Carine i graničnih jedinica SAD i vojske.

Foto:Profimedia

 

Nekoliko novih nadogradnji opreme je naknadno ugrađeno na neke od aktivnih aviona MQ-9 da bi se poboljšale performanse u „vrhunskim borbenim situacijama“.

Kraj radnog veka MQ-9 predviđen je do 2035

General Atomics "Predator B-001", avion sa dokazom koncepta, prvi put je poleteo 2. februara 2001. Abraham Karem je dizajner Predatora. B-001 je pokretao turboelisni motor AlliedSignal Garrett TPE331 -10T sa 950 konjskih snaga. B-001 je imao brzinu od 410 km/h i mogao je da nosi oko 340 kg do visine od 15.000 m sa mogućnošću zadržavanja u vazduhu do 30 sati.

Kompanija je poboljšala dizajn, uzimajući ga u dva odvojena pravca. Prva je bila verzija na mlazni pogon. „Predator B-002“ je bio opremljen turboventilatorskim motorom Vilijams FJ44-2A sa potiskom od 10,2 kilonjutona. Imao je nosivost od 215 kg, plafon leta od 18.000 m i mogućnost zadržavanja u vazduhu do 12 sati. USAF je naručio dva aviona za procenu, isporučena 2007. Prva dva aviona isporučena sa prototipovima B-001 i B-002. B-002 je prvobitno bio opremljen motorom FJ-44, ali je uklonjen i instaliran je TPE-331-10T kako bi USAF mogao da preuzme dva aviona u istoj konfiguraciji.

Foto:Profimedia

 

Drugi pravac dizajna bio je „Predator B-003“, kojeg su nazvali „Altair“, koji ima novi okvir aviona sa rasponom krila od 26 m. Kao i Predator B-001, pokreće ga turboprop TPE-331-10IGD. Ova varijanta ima nosivost do 1.400 kg, maksimalan plafon leta do 16.000 m sa mogućnošću zadržavanja u vazduhu do 36 sati.

MQ-9 Reaper posade su stacionirane u bazama kao što je vazduhoplovna baza Krič, blizu Las Vegasa, Nevada, mogu da love ciljeve i posmatraju teren koristeći više senzora, uključujući termografsku kameru. Jedna tvrdnja je bila da kamera na dronu može da pročita registarske tablice sa udaljenosti od 3,2 km. Komandi operatera potrebno je 1,2 sekunde da stigne do drona preko satelitske veze.

MQ-9 je opremljen sa šest stubova. Piloni unutrašnjeg skladišta mogu da ponesu maksimalno 680 kg svaki i omogućavaju nošenje spoljnih rezervoara za gorivo. Piloni za skladište srednjeg krila mogu da nose maksimalno270 kg svaki, dok spoljni stubovi za skladište mogu da nose najviše 91 kg svaki. MQ-9 sa dva spoljna rezervoara za gorivo od 450 kg i 450 kg municije ima mogućnost zadržavanja u vazduhu od 42 sata. Potpuno napunjen municijom Reaper može da bude u vazduhu 14 sati.

Foto:Profimedia

 

KARAKTERISTIKE:

- Posada: pilot i operater

- Zadržavanje u vazduhu: 40+ sati

- Dužina: 11,43 m

- Raspon krila: 24 m

 

MQ-9 nosi različito oružje:

-laserski navođenu bombu GBU-12 Pavevai II

-rakete vazduh-zemlja AGM-114 Hellfire II

-AIM-9 Sidevinder

-GBU-38 Joint Direct Municija za napad (JDAM).

Pentagon želi da nadogradi MQ-9 Reaper oružjem sa usmerenom energijom, kao što su laseri male snage i mikrotalasni snopovi velike snage. Takođe se razmatra optički modul visokog polja za delovanje na ljudski nervni sistem.

BORBENA UPOTREBA:

Foto:Profimedia

 

- 17. jula 2008. godine, USAF je počeo da obavlja misije Reaper u Iraku iz vazdušne baze Balad.

- Počev od septembra 2009 afrička komanda je rasporedila Reapers na Sejšelska ostrva za upotrebu u patrolama protiv pirata u Indijskom okeanu.

- 13. septembra 2009. godine izgubljena je kontrola nad MQ-9 tokom borbene misije iznad Avganistana, nakon čega je bespilotna letelica bez kontrole počela da leti prema avganistanskoj granici sa Tadžikistanom.F-15E Strike Eagle ispalio je projektil AIM-9 na dron, uspešno uništivši njegov motor. Pre nego što je dron udario u zemlju, ponovo je uspostavljen kontakt sa dronom i odleteo je u planinu gde se uništio. Bio je to prvi američki dron koji su savezničke snage namerno uništile.

- Do jula 2010. godine, trideset osam Predatora i Reapers je izgubljeno tokom borbenih operacija u Avganistanu i Iraku, još devet je izgubljeno u na obukama u SAD.

- U 2010, USAF je izveo preko 33.000 misija bliske vazdušne podrške.

- 22. oktobra 2013. godine, flote bespilotnih letelica MQ-1 Predator i MQ-9 Reaper USAF-a dostigle su 2.000.000 sati leta. Program RPA počeo je sredinom 1990-ih, i trebalo im je 16 godina da dostignu 1 milion sati leta, granica od 2 miliona sati je dostignuta samo dve i po godine kasnije.

- Pentagon je 13. novembra 2015. izvestio da je MK-9 ubio pripadnika ISIL -a Mohameda Emvazija, popularno poznatog kao „ DŽihadi DŽon “, koji je bio odgovoran za pogubljenje nekoliko zapadnih zatvorenika.

- U 2015. srušio se rekordan broj (20) dronova Vazduhoplovstva. Radeći sa inženjerima iz General Atomics-a, istražitelji su identifikovali tri dela startera-generatora koji su bili podložni kvarovima, ali nisu mogli da utvrde zašto su otkazali. Pukovnik Vilijam S. Lester obavestio je zvaničnike Pentagona da su istražitelji iz vazduhoplovnih snaga, General Atomics i Skurka istraživali problem više od godinu dana. Tim je, kako je rekao, identifikovao "brojne probleme sa kvalitetom proizvodnje", ali nije mogao da utvrdi tačan uzrok kvarova.

- Centralna komanda SAD je 2. oktobra 2017. izjavila da su sistemi protivvazdušne odbrane Huti prethodnog dana oborili MK-9 iznad Sane u zapadnom Jemenu. Avion je poleteo sa aerodroma Šabeli u DŽibutiju i bio je naoružan.

- Huti su 6. juna 2019. oborili američki MK-9 Reaper iznad Jemena. Prema Centralnoj komandi Sjedinjenih Država , oboren je raketom zemlja-vazduh SA-6 koja je omogućena uz pomoć Irana.

- 21. avgusta 2019. Huti su oborili još jedan nenaoružani MQ-9 iznad Damara u Jemenu raketom Fater-1 napravljenom od Jemena, poboljšanom SA-6.

- 23. novembra 2019. godine, američki MQ-9 Reaper oborio je sistem Pancir kojim je upravljala Libijska nacionalna armija ili grupa Vagner iznad Tripolija u Libiji.

- 3. januara 2020., američki raketni napad MK-9 na međunarodni aerodrom u Bagdadu ubio je Kasema Sulejmanija , komandanta iranskih snaga Kuds, i Abu Mahdija al-Muhandisa, zamenika komandanta Iračkih narodnih snaga.

- Ministarstvo odbrane SAD je 18. avgusta 2020. objavilo da su se dva američka MQ-9 Reapera srušila u sudaru u vazduhu iznad Sirije. Međutim, tvrdnje lokalnih medija govore da su bar jedan dron možda oborili pobunjenički borci sirijske opozicije ili turske snage.

- U aprilu 2021. godine, američka i poljska vojska su se dogovorile oko dugo pregovaranog plana za povećanje američkog prisustva u Poljskoj sa 2 jedinice MQ-9 Reapers raspoređenih od strane američkog vazduhoplovstva.

U galeriji možete videti upravljačku stanicu u Nevadi:

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".