"Mmmm Bebo..." jedna je od onih rečenica koje su obeležile domaću televizijsku epohu devedesetih. Svakoj ženi se obraćao sa "gospođice, gospođo". Glumio je autoritativnog, plahovitnog direktora firme koji je flertovao sa skoro svim ženskim likovima serije.

Foto: V. Danilov

Rođen je u Derventi 1935. godine i bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, reditelj, dramski pisac, aforističar, pesnik i satiričar.

Glumom je počeo da se bavi 1951. godine, kada je zaigrao u Narodnom pozorištu Sarajevo, čiji je bio član do kraja 1960. godine. Od 1961. do 1996. bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je glumio u velikom broju pozorišnih predstava. Ostvario je 26 filmskih i TV uloga. 

Osim po ulozi Popare, publika ga se seća i po ulozi Nikole Kalabića u seriji "Poslednji čin", ali i mnogim drugim.

Foto: Jutjub printskrin

On se poslednjih godina, pred smrt, posetio svojoj drugoj velikoj ljubavi - pisanju.

"Napisao sam i objavio o svom trošku 16 knjiga", otkrio je tada Zoran.

Glumac se i na nesvakidašnji način oprostio od pozorišta. Zoran je pobegao sa oproštajnog govora kojim su iz Beogradskog dramskog pozorišta hteli da ga isprate u penziju tako što je skočio kroz prozor šminkernice.

- Nisam želeo da i meni pred odlazak u penziju pričaju ono: 'Dragi naš, bio si nam oslonac, zvaćemo te, dao si mnogo za nas...', a posle te svi zaborave. Da bih sve to izbegao, zaključao sam se u šminkernici, napisao krejonom na ogledalu "Živela sloboda" i iskočio sam kroz prozor. Srećom, ta prostorija je bila u prizemlju. Eto tako sam se oprostio od glume - ispričao je glumac jednom prilikom.

Foto: Jutjub printskrin

 

Glumac je preminuo 9. decembra 2019. godine u domu za stara lica u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

Kako su mediji prenosili nakon njegove smrti, umro je zaboravljen od svih i ogorčen zbog toga što nakon "Srećnih ljudi" nije dobio nijednu veću ulogu.

Sahranjen je 12. decembra 2019. na Novo bežanijskom groblju, a na večni počinak ispratilo ga je tridesetak ljudi, među kojma je bilo samo dvoje njegovih kolega - glumac Vlasta Velisavljević i glumica LJiljana Lašić.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".