Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini.

Navodi se da su u razgovoru čuli da će ratni zarobljenici biti tretirani u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Ženevskom konvencijom, i da će biti osiguran pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Foto: Profimedia

 

 

Šolc i Makron su sa Putinom razgovarali i o globalnoj situaciji u snabdevanju namirnicama, koja je poremećena usled ruske agresije.

Putin je, kako se navodi u saopštenju iz Berlina, obećao da će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, posebno morskim putem.

Foto: Profimedia

 

Takođe, Putin je, kako stoji u saopštenju, obećao omogućavanje otvaranja minskog pojasa, koje je postavljeno da bi se zaštitile ukrajinske luke, kao i da to neće iskoristiti na ofanzivno delovanje.

Ruski predsednik je obavestio sagovornike da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom, ali ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada.

Makron, Šolc i Putin saglasni su o ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u postizanju i sprovođenju mogućeg dogovora za rešavanje konflikta.

Foto: N. Fifić

 

 

Portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt preneo je da je razgovor održan na inicijativu Makrona i Šolca i da je trajao 80 minuta.

Dodao je da su kancelar i predsednik Francuske insistirali na hitnom primirju i povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".