- Sada je već potpuno jasno svima da HDZ nije odustao od svog plana da blokira održavanje izbora ove jeseni, a sada je privoleo i svoje partnere iz SNSD da ih podrže u tome. Ovaj put to rade tiho. Javno govore da su za izbore, a ustvari koriste sve mehanizme da spreče CIK BiH da dođe do novca kako bi se izbori organizovali - rekao je Komšić.

On tvrdi da Čovića u blokadi izbora i njegovim maksimalističkim zakonskim prohtevima u pogledu Izbornog zakona podržavaju pojedini visoki subjekti međunarodne zajednice, prenosi Klix.ba.

- Mislim čak da imaju podršku šačice odmetnutih predstavnika međunarodne zajednice, a sve kako bi se nakon odlaganja izbora opet vratili pregovorima o Izbornom zakonu. To su isti ljudi koji bez obzira na javne stavove institucija i zemalja koje predstavljaju već godinama pokušavaju da Čoviću daju ono što želi. Srećom, oni su manjina i neće im uspeti spletkarenje - smatra Komšić.

Foto: Tanjug/FENA/Hazim Aljović

 

On je dodao da je apsolutni prioritet svih probosanskih stranaka da se izbori održe.

- Čini mi se da su se neki uspavali, ali to ne smemo sebi da dopustimo jer će posledice biti katastrofalne. Odlaganje izbora samo jedan mesec će verovatno značiti i odlaganje u nedogled. Moramo svi delovati zajednički prema međunarodnoj zajednici. Ako zbog Čovićevih i Dodikovih blokada ne prebacimo sredstva već ove sedmice, a ne vidim kako će to biti moguće, visoki predstavnik mora doneti odluku - zaključio je Komšić.

Dom naroda Parlamenta BiH nije prihvatio na današnjoj hitnoj sednici u Sarajevu predloge zahteva i zaključka bošnjačkih delegata da se obezbedi novac za finansiranje predstojećih opštih izbora 2. oktobra.

Podršku su uskratili delegati SNSD i HDZ.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".