DŽim Grin je ceo svoj život radio za NASA-u. Ukupno je u ovoj organizaciji proveo 40 godina, a u penziju je otišao sa pozicije glavnog naučnika jednog od istraživačkih odeljenja. U razgovoru za BBC podelio je svoja razmišljanja o vanzemaljcima i istraživanju svemira.

Iako je i pre zastupao tezu kako vanzemaljci sigurno postoje, sad je otišao korak dalje. Siguran je da će ljudi u narednih nekoliko godina ostvariti kontakt sa njima.

–  Naš napredak je ogroman i naše znanje o svemiru raste iz dana u dan. Puno planeta koje smo otkrili nalaze se na ‘položajima’ povoljnim za život, dovoljno udaljenim od zvezda. Te planete mogu sadržati vodu – govori na početku Grin i odmah nastavlja:

Foto: Jutjub printskrin/Astrogeekz

 

– I ne samo u tečnom obliku, već u svim agregatnim stanjima, što je za nas jedan od znakova života. Pronalazimo planete koje su pogodne za život – kaže penzionisani naučnik.

Dalje govori kako će nam novi teleskopi omogućiti bliži prikaz drugih planeta i stanja u njihovoj atmosferi, što će nas, po njemu, dovesti do ogromnih otkrića i konačno kontakta sa vanzemaljcima.

– Mislim da ćemo u idućih nekoliko godina napokon odgovoriti na pitanja “Jesmo li sami u svemiru” kao i “Kako smo završili ovđe na ovoj planeti – govori za kraj Grin.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".