Џим Грин је цео свој живот радио за НАСА-у. Укупно је у овој организацији провео 40 година, а у пензију је отишао са позиције главног научника једног од истраживачких одељења. У разговору за ББЦ поделио је своја размишљања о ванземаљцима и истраживању свемира.

Иако је и пре заступао тезу како ванземаљци сигурно постоје, сад је отишао корак даље. Сигуран је да ће људи у наредних неколико година остварити контакт са њима.

–  Наш напредак је огроман и наше знање о свемиру расте из дана у дан. Пуно планета које смо открили налазе се на ‘положајима’ повољним за живот, довољно удаљеним од звезда. Те планете могу садржати воду – говори на почетку Грин и одмах наставља:

Фото: Јутјуб принтскрин/Astrogeekz

 

– И не само у течном облику, већ у свим агрегатним стањима, што је за нас један од знакова живота. Проналазимо планете које су погодне за живот – каже пензионисани научник.

Даље говори како ће нам нови телескопи омогућити ближи приказ других планета и стања у њиховој атмосфери, што ће нас, по њему, довести до огромних открића и коначно контакта са ванземаљцима.

– Мислим да ћемо у идућих неколико година напокон одговорити на питања “Јесмо ли сами у свемиру” као и “Како смо завршили овђе на овој планети – говори за крај Грин.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".