Svaka žena koja odbije da se povinuje i ignoriše zvanična upozorenja, mogla bi da vidi muškog staratelja u zatvoru na tri dana.


Talibani su nametnuli sveobuhvatnu burku tokom svog prvog boravka na vlasti 90-ih godina prošlog veka. Ali oni to nisu sprovodili u avganistanskim gradovima od preuzimanja vlasti prošle godine.

 Mnoge žene u Avganistanu već nose burku, ali neke, posebno u urbanim sredinama, samo nose jednostavan pokrivač preko kose.


Uredbu je donelo talibansko Ministarstvo za prevenciju poroka i promociju vrlina. Talibanski zvaničnici opisali su dekret kao „savet“, ali su izložili određeni set eskalirajućih koraka za svakoga ko se ne pridržava:

Prvo bi se posetio njihov dom i razgovarao sa mužem, bratom ili ocem. U drugom, njihov muški staratelj bi bio pozvan u ministarstvo U trećem, muški staratelj bi bio izveden na sud i mogao bi biti osuđen na tri dana zatvora.


Kuran, islamska sveta knjiga, govori muslimanima - muškarcima i ženama - da se oblače skromno. Muška skromnost se tumači kao pokrivanje područja od pupka do kolena. Za žene se generalno smatra da pokriva sve osim njihovog lica, ruku i stopala kada u prisustvu muškaraca nisu u srodstvu ili braku.

Međutim, bilo je mnogo debata unutar islama o tome da li ovo ide dovoljno daleko. Ovo je dovelo do razlike između hidžaba (doslovno "pokrivanje" na arapskom) i nikaba (što znači "pun veo").


Hidžab je obično šal koji pokriva kosu i vrat, dok je nikab veo za lice koji ostavlja prostor oko očiju čistim. Nosi se sa pratećom maramom ili abajom, ogrtačem u celoj dužini, a ponekad i sa zasebnim providnim velom za oči.

Burka pokriva celo lice i telo, ostavljajući samo mrežasti ekran da se vidi kroz njega. Mnoga stroga pravila koja su talibani nametnula svakodnevnom životu su usmerena na žene.


Avganistan je postao jedina zemlja na svetu koja javno ograničava obrazovanje po polu - što je glavna prepreka u pokušajima Talibana da steknu međunarodni legitimitet.

Devojčicama je zabranjeno srednje obrazovanje, ukinuto je ministarstvo za ženska pitanja, au mnogim slučajevima ženama nije dozvoljeno da rade.
 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".