Свака жена која одбије да се повинује и игнорише званична упозорења, могла би да види мушког старатеља у затвору на три дана.


Талибани су наметнули свеобухватну бурку током свог првог боравка на власти 90-их година прошлог века. Али они то нису спроводили у авганистанским градовима од преузимања власти прошле године.

 Многе жене у Авганистану већ носе бурку, али неке, посебно у урбаним срединама, само носе једноставан покривач преко косе.


Уредбу је донело талибанско Министарство за превенцију порока и промоцију врлина. Талибански званичници описали су декрет као „савет“, али су изложили одређени сет ескалирајућих корака за свакога ко се не придржава:

Прво би се посетио њихов дом и разговарао са мужем, братом или оцем. У другом, њихов мушки старатељ би био позван у министарство У трећем, мушки старатељ би био изведен на суд и могао би бити осуђен на три дана затвора.


Куран, исламска света књига, говори муслиманима - мушкарцима и женама - да се облаче скромно. Мушка скромност се тумачи као покривање подручја од пупка до колена. За жене се генерално сматра да покрива све осим њиховог лица, руку и стопала када у присуству мушкараца нису у сродству или браку.

Међутим, било је много дебата унутар ислама о томе да ли ово иде довољно далеко. Ово је довело до разлике између хиџаба (дословно "покривање" на арапском) и никаба (што значи "пун вео").


Хиџаб је обично шал који покрива косу и врат, док је никаб вео за лице који оставља простор око очију чистим. Носи се са пратећом марамом или абајом, огртачем у целој дужини, а понекад и са засебним провидним велом за очи.

Бурка покрива цело лице и тело, остављајући само мрежасти екран да се види кроз њега. Многа строга правила која су талибани наметнула свакодневном животу су усмерена на жене.


Авганистан је постао једина земља на свету која јавно ограничава образовање по полу - што је главна препрека у покушајима Талибана да стекну међународни легитимитет.

Девојчицама је забрањено средње образовање, укинуто је министарство за женска питања, ау многим случајевима женама није дозвољено да раде.
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".