Ponovom postavljanju spomenika nestalim novinarima prisustustvovalo je oko 40 novinara iz Aleksinca, Beograda, i redakcija srpskih medija sa Kosova i Metohije, kao i supruga Ranka Perenića.

Kako je tom prilikom kazao dipredsednik UNS, koje je o organizovalo postavljanje obeležja, Živojin Rakočević, ovo je spomenik koji je najviše puta rušen i obnavljan na Kosmetu. On dodao je se i dalje čeka na odgovor gde su i šta se deslio sa 17 novinara koji su stradali na KiM radeći svoj posao.

- Nema spomen obeležja ili spomenika koji je više puta rušne ni objavljan od novinarima na KiM. Nama su nudili da spomen obeležje preselimo u srspku sredinu, ali smo poručili da to nećemo uraditi, i daćemo dokle godi bude ove profesije na KiM i u Srbiji obanvaljati spomen obeležje sa istom rečenicom: "Tražmo ih". Ta rečenica je suština svega onog što se nama dešava. Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete, nestale kolege, da se pronađu zločinci koji su ubili naše kolege - poručio je Rakočević.

Supruga Ranka Perenića, Snežana, zahvalila je svima što je spomenik ponovo postavljen.

- Hvala svima što istrajavate i što pokušavate i vi i ja zajedno da otrkrijemo istinu. Danas sam jako tužna, razočarana, ne mogu da verujm da nekome smeta ploča koja ne remeti nikog - kazala je Snežana.

Novinarka Jelena Petković uradila je istraživanje o svim nestalim novinarima na Kosmetu, i kazala da je to jedno civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom  prava.

- Istraživanje otmice, nestanaka naših kolega jedno je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinmom prava i koji su tu moć na ovom prostoru imali. Ni 23 godine posle ne znamo gde su naše kolege i to meni govori da nešto nije uredu. Mi ćemo svi zajedno nastaviti da podsećamo na ovaj datum, a bilo bi dobro kada bismo mogli da ih češće podsećamo da je neko tamo u svetu zadužen da istraži zločine - kazala je Petković.

Urednica lista "Jedinstvo"  Rada Komezac rekla je da rušenje spomenika nestalim novinarama pokazuje mrak u kome se jedno društvo nalazi.

- Pored toga treba da imamo u vidi za ove 23 godine da je skoro jedna polovina nerazrašnjenih slučajeva ubistava i nestanka novinara na KiM. Sve to nije smetalo 'Fridom hausu' da u svom izveštaju navede da je tzv. Kosovo napredovalo u svim oblastima pa i u oblastima pravosuđa, što će dati vetar u leđa nekim institucijama da ne čine ništa da bi se rasvetlila sudbina nestalih kolega - kazala je Komezac.

Komezac je napomenula da u društvu postoji zavera ćutanja i pozvala ljude da zbog svoje savesti progovore, da se istina sazna, je su Perenić i Slavuj, kako je istakla bili samo novinari, sa olovkom, diktafonom, i novinarskom beležnicom.

Okupljeni novinari su nakon postavljanja spomenika istakli transparent na kojem je pisalo "Vratite nam naše kolege".

(Kosovo onlajn)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".