Поновом постављању споменика несталим новинарима присустуствовало је око 40 новинара из Алексинца, Београда, и редакција српских медија са Косова и Метохије, као и супруга Ранка Перенића.

Како је том приликом казао дипредседник УНС, које је о организовало постављање обележја, Живојин Ракочевић, ово је споменик који је највише пута рушен и обнављан на Космету. Он додао је се и даље чека на одговор где су и шта се деслио са 17 новинара који су страдали на КиМ радећи свој посао.

- Нема спомен обележја или споменика који је више пута рушне ни објављан од новинарима на КиМ. Нама су нудили да спомен обележје преселимо у срспку средину, али смо поручили да то нећемо урадити, и даћемо докле годи буде ове професије на КиМ и у Србији обанваљати спомен обележје са истом реченицом: "Тражмо их". Та реченица је суштина свега оног што се нама дешава. Тражимо изгубљену слободу, тражимо отете, нестале колеге, да се пронађу злочинци који су убили наше колеге - поручио је Ракочевић.

Супруга Ранка Перенића, Снежана, захвалила је свима што је споменик поново постављен.

- Хвала свима што истрајавате и што покушавате и ви и ја заједно да отркријемо истину. Данас сам јако тужна, разочарана, не могу да верујм да некоме смета плоча која не ремети никог - казала је Снежана.

Новинарка Јелена Петковић урадила је истраживање о свим несталим новинарима на Космету, и казала да је то једно цивилизацијско питање за све оне који се баве владавином  права.

- Истраживање отмице, нестанака наших колега једно је цивилизацијско питање за све оне који се баве владавинмом права и који су ту моћ на овом простору имали. Ни 23 године после не знамо где су наше колеге и то мени говори да нешто није уреду. Ми ћемо сви заједно наставити да подсећамо на овај датум, а било би добро када бисмо могли да их чешће подсећамо да је неко тамо у свету задужен да истражи злочине - казала је Петковић.

Уредница листа "Јединство"  Рада Комезац рекла је да рушење споменика несталим новинарама показује мрак у коме се једно друштво налази.

- Поред тога треба да имамо у види за ове 23 године да је скоро једна половина неразрашњених случајева убистава и нестанка новинара на КиМ. Све то није сметало 'Фридом хаусу' да у свом извештају наведе да је тзв. Косово напредовало у свим областима па и у областима правосуђа, што ће дати ветар у леђа неким институцијама да не чине ништа да би се расветлила судбина несталих колега - казала је Комезац.

Комезац је напоменула да у друштву постоји завера ћутања и позвала људе да због своје савести проговоре, да се истина сазна, је су Перенић и Славуј, како је истакла били само новинари, са оловком, диктафоном, и новинарском бележницом.

Окупљени новинари су након постављања споменика истакли транспарент на којем је писало "Вратите нам наше колеге".

(Косово онлајн)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".