Tada su pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP i Teritorijalne odbrane tzv. Republike BiH napali kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. U napadu su ubijena 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a devetorica zarobljenih su ubijena.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj podignuta protiv deset osoba. Na spisku su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

- Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN, te nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršitelje, čak i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - pojašnjeno je u optužnici.

Dalje, optužnica Tužilaštva tiče se događaja od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani. Predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je oko 500 materijalnih dokaza.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže za "Novosti" da je podizanje optužnice realan sled događaja imajući u vidu svu dokaznu dokumentaciju koja je dostavljena.

- Taj zločin, dodao je, zajedno sa ubistvom starog svata na Baščaršiji, utro je put stradanja sarajevskih Srba, etničkom čišćenju i njihovom egzodusu, koji je kulminirao nakon Dejtona - kaže Kojić.

POKUŠAJ AMNESTIJE RUKOVODSTVA

PODIZANJE optužnice, prema Kojićevim rečima, potvrđuje da je strani tužilac, koji je 2012. godine obustavio istragu, bio instruisan i da je njegova jedina želja i namera bila ne da doprinese pravičnosti i satisfakciji za žrtve i njihove porodice, već da učestvuje u amnestiranju vojnog i političkog rukovodstva tadašnje Republike BiH, pod kontrolom Alije Izetbegovića, od odgovornosti za zločine.

(Novosti)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".