- Moramo svi da razumemo zbog čega je novi sistem fiskalizacije važan. Da bismo se borili protiv sive ekonomije. Svaki put kada nam ne daju račun, ili kada ne uzmemo račun, neko taj novac stavi u svoj džep, umesto da dođe u budžet kako bismo nastavili da gradimo našu Srbiju. Ovaj novi sistem će nam pomoći da se borimo protiv sive ekonomije - dodao je on.

Siniša Mali je rekao da je više od 140.000 privrednih subjekata predmet ove nove fiskalizacije.

- Molio bih da svaki građanin uzme račun i skenira ga putem QR koda, da vidi da li je validan. Da se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije. Više ni u jednom ugostiteljskom objektu nema potrebe niko da vas pita da li plaćate karticom ili kešom. NJihovo je da vam da račun. Vi recite da nema pravo da vas pita to, i na osnovu računa donesite odluku da li plaćate kešom ili karticom - istakao je ministar.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

- I još jedna stvar, da građani bolje razumeju. Nema više potrebe da vas neko u ugostiteljskom objektu pita: "Hoćete li da platite kešom ili karticom?" Dakle, na vama je, gospodo, da mi date račun. A kako ću ja da platim, to je do mene - rekao je ministar finansija Siniša Mali na RTS-u.

Dodao je da se tako smanjuje mogućnost da se "kroz duple softvere izbegava plaćanje poreza".

Foto: N. Skenderija

 

 

Ako vas konobar pita to "čuveno pitanje", ministar finansija kaže da nema pravo na to.

- Nemate pravo da me to pitate, ja vas molim da mi date fiskalni račun, a ja ću na osnovu računa da donesem odluku kako ću platiti", to je odgovor koji mušterija može dati - navodi Mali, i dodaje da je ovo "velika promena u Srbiji".

- Od 1. maja kreću i e-fakture - podseća ministar.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".