- Морамо сви да разумемо због чега је нови систем фискализације важан. Да бисмо се борили против сиве економије. Сваки пут када нам не дају рачун, или када не узмемо рачун, неко тај новац стави у свој џеп, уместо да дође у буџет како бисмо наставили да градимо нашу Србију. Овај нови систем ће нам помоћи да се боримо против сиве економије - додао је он.

Синиша Мали је рекао да је више од 140.000 привредних субјеката предмет ове нове фискализације.

- Молио бих да сваки грађанин узме рачун и скенира га путем QР кода, да види да ли је валидан. Да се сви заједно боримо против сиве економије. Више ни у једном угоститељском објекту нема потребе нико да вас пита да ли плаћате картицом или кешом. Њихово је да вам да рачун. Ви реците да нема право да вас пита то, и на основу рачуна донесите одлуку да ли плаћате кешом или картицом - истакао је министар.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

- И још једна ствар, да грађани боље разумеју. Нема више потребе да вас неко у угоститељском објекту пита: "Хоћете ли да платите кешом или картицом?" Дакле, на вама је, господо, да ми дате рачун. А како ћу ја да платим, то је до мене - рекао је министар финансија Синиша Мали на РТС-у.

Додао је да се тако смањује могућност да се "кроз дупле софтвере избегава плаћање пореза".

Фото: Н. Скендерија

 

 

Ако вас конобар пита то "чувено питање", министар финансија каже да нема право на то.

- Немате право да ме то питате, ја вас молим да ми дате фискални рачун, а ја ћу на основу рачуна да донесем одлуку како ћу платити", то је одговор који муштерија може дати - наводи Мали, и додаје да је ово "велика промена у Србији".

- Од 1. маја крећу и е-фактуре - подсећа министар.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".