U jugoistočnom delu Obedske bare, nalaza se ostaci srednjovekovnog utvrđenja Kupinik. Prošle godine, povodom pet vekova od razaranja, počela su sistematska arheološka istraživanja na tvrđavi.

- Otkrili smo drvene hrastove šipove, nagorele, koji su bili pobijani u močvarno tlo, na koje je nakon toga sabijana glina, kao nekakva izolacija. Koja praktično preseca tu vlagu i onda je zidana tvrđava -  rekao je arheolog Perica Odobašić, za RTS.

Tvrđava je bila opasana odbrambenim rovom, imala je pet kula. Svaka je bila verna kopija neke kule iz Beograda i Smedereva.

Sama opeka sa tvrđave Kupinik je korišćena u obnovi Beogradske tvrđave. Kao spomenik kulture od velikog značaja upisana je u Nacionalni registar. Vojvodina je sa 3.000.000 dinara pomogla rekonstrukciju.

Foto: Vikipedija

 

- U pitanju je bila rekonstrukcija ekonomskih objekata, vazdušno snimanje samog lokaliteta, lasersko i naravno, samo obeležavanje prošle godine - 500 godina od pada same tvrđave, i naravno nastavljamo sa tim trendom i ove godine putem naših javnih konkursa -  izjavila je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Sedamdeset godina posle pada Smedereva, tvrđava je bila stub odbrane od Osmanlija i čuvar srpskog identiteta. Nakon osvajanja Beograda sultan Sulejman Veličanstveni zauzimanjem Srema 1526. godine razorio je i Kupinik.

- U prvim pisanim pomenima u kojima se Kupinik navodi, su dve povelje ugarskog kralja Žigmunda, jedna iz 1387. i druga iz 1388. godine. U ovoj prvoj se ne navodi imenom Kupinik, već samo tri tvrđave koje su vraćene novom suverenu, a u povelji iz 1388. se navodi i imenom utvrđenje Kelpen-  dodao je Odobašić.

Početkom 15. veka ugarski kralj Žigmund daje Despotu Stefanu Lazareviću dobra u južnoj Ugarskoj. Kupinik je jedno od njih. Despot Stefan nosi i titulu viteškog reda Zmaja. Svi kasniji despoti, Đurađ Branković i potomci, nosioci su obaveza i prava tog viteškog reda.

- Možda najznačajniji i najvojničkiji u toj priči je svakako Ognjeni, odnosno Despot Vuk Grgurević Branković, legendarni Zmaj Ognjeni Vuk koji je Kupinik i uzdigao na rang prestonice. Jer boraveći ovde, polazeći u sve svoje pohode odavde i dobivši titulu srpskog despota 1471. godine, ovde praktično to svoje mesto uzdiže na rang prestonice -  objašnjava arheolog Odobašić.

Kupinik je uvršten u Akcioni plan razvoja Vojvodine kao projekat od prioriteta. Biće potrebno mnogo godina da se istraži i obnovi.

(Nacionalna geografija)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".