Građani su juče uslikali jednu na Voždovcu koja je zalutala do OŠ "Branislav Nušić", kako piše na fotografijama koje se dele na društvenim mrežama. Autor fotografije Ivan kaže za Telegraf da u ovom slučaju nije reč o zmiji iz divljine.

Ubrzo pošto je slika zaintrigirala Beograđane na mrežama, došao je neki čovek, najverovatnije njen vlasnik, pokupio je i odneo...što znači da je nekom pobegla!

Pojava zmija u ovom periodu inače nije neuobičajena, ali otkud one centru...

 

 

U beogradskoj Veterini svojevremeno su za Blic objasnili da postoji i mogućnost da zmije do grada dođu prevozom, odnosno da ih građani slučajno vrate sa izletišta, verovatno tako što se zavuku u automobil, ispod blatobrana, haube u gepeku. Takođe, često dolaze i s ribolovacima koji snabdevaju pijačne tezge i ribarnice.

Čuveni gospodar zmija s juga, vatrogasac Vladica Stanković, kaže da su neka od najčudnijih mesta na kojima je pronalazio zmije i ova: motori automobila, ali motor skutera, te šivaća mašina?!

U Veterini Beograd kažu da najviše prijava uglavnom stiže sa opštine Stari grad, zbog blizine Kalemegdana i reke. Prošle godine u ovo vreme prijave su stizale i iz Rakovice, Kaluđerice, Borče, ali je jedan slučaj ostao posebno upamćen - zmija u Kosovskoj ulici, dakle strogom centru grada.

Ukoliko naiđu na zmiju u svojoj okolini, građani treba da pozovu telefonom "Veterinu Beograd". Kontakt telefon službe zoohigijene je 011 329-30-99, ovaj broj možete pozvati svakog radnog dana od 7 do 22 časa. Ostale dežurne kontakte možete pronaći na sajtu JKP "Veterina Beograd". Zmije su zaštićene vrste životinja i ne smeju se ubijati, podseća Blic. Nema konkretnih preporuka kako zadržati zmiju na prostoru gde se zatekla, osim da se ne dira i da se, ukoliko je moguće, zatvore vrata prostorije gde se ona nalazi.

(Telegraf)