Držanje jaja u frižideru usporava rast bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4 stepena. Najbolje bi bilo ako biste izbegli dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi. Stavite ih u hladnjak 2 sata posle kuvanja.

Poželjno ih je i čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Treba da ih držite na unutrašnjoj polici, a ne u vratima jer često otvaranje i zatvaranje hladnjaka može da uzrokuje variranje temperature.

Na početku se u hladnjaku može pojaviti neobičan miris, kada u njemu stoje kuvana jaja. To se javlja kao posledica vodonik-sulfida koji nastaje pri kuvanju, ali nema razloga za brigu jer je to normalno i bezopasno, a miris obično ispari iz njih u nekoliko sati.

Foto: Profimedia

 

 

Ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja jer belance i žumance mogu da postanu žilavi i vodenasti, što ih čini neugodnim za jelo.

Najbolje je odložite guljenje tvrdo kuvanih jaja dok ne budete hteli da ih jedete. Preporučuje se da se oguljena jaja drže u hermetički zatvorenoj posudi sa vlažnim papirnatim ubrusom kako se ne bi osušila. Takođe ih ne bi trebalo ostavljati na sobnoj temperaturi i što pre bi ih trebalo staviti u hladnjak.

Tvrdo kuvana jaja, bila ona oguljena ili neoguljena ako se pravilno skladište, mogu se držati u hladnjaku otprilike nedelju dana, preporučuje ministarstvo poljoprivrede SAD. Ukoliko niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila u hladnjaku, proverite da li im se na ljusci stvorila sluzava ili kredasta tvorevina. Ako jeste, bacite jaje.

Foto: I. Marinković

 

 

Pokvarena jaja ne smete jesti jer vas to može izložiti riziku od bolesti koje se prenose hranom sa simptomima kao što su proliv, mučnina i povraćanje. Pokvareno kuvano jaje može da ima neugodan miris, a ako jaje još ima ljusku, postoji mogućnost da ćete morati da ga razbijete kako biste osetili miris.

Ako primetite da je žumance tvrdo kuvanog jajeta postalo zelenkasto-sive boje, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta može da varirati zavisno od vremena i temperature kuvanja. Jajima koja se dugo kuvaju, žumance postaje bleđe te na kraju poprima zelenkasto-sivu boju, piše Heltlajn.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".