Reč je o jednom od najznačajnijih dana tokom Velike ili Strasne nedelje, kada je ustanovljena sveta tajna pričešća.

Na Veliki četvrtak nema veselja, ali ima okupljanja vernika. Kod nekih pravoslavnih naroda i u nekim krajievima Srbije u četvrtak, a ne na Veliki petak, boje se uskršnja jaja, a u Rusiji se mesi uskršnji slatki kolač.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Jedan od mogućih izbora za današnji dan je zdrav posni obrok - pita krompiruša na vodi.

Krompiruša na vodi - recept

Sastojci:

3 krompira

2 crna luka

300 g brašna

1/2 kesice prašak za pecivo

1 mala kašika biljnog začina

so, biber

2 - 2,5 dl mlake vode

Priprema:

1. Da bi napravili kore, pomešajte brašno sa pola kesice praška za pecivo, pola male kašike soli i dodajte vodu. Sve dobro pomešajte i i umesite testo.

Foto: Jutjub printskrin/Kuhinja za 10

 

 

2. Dok testo odmara prekriveno krpom na sobnoj temperaturi, pripremite fil. Iseckajte sitno crni luk i izrendajte krompir, pa u prigodnoj posudi smesu pomešajte sa biljnim začinom i biberom, a možete da dosolite po potrebi.

3. Testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite ga, da bude tanko. Još ga malo istanjite oklagijom, isecite pažljivo na šire trake na koje ćete staviti fil i potom ih zaviti. Dodatno ih oblikujte rukama.

4. Zavijeno testo ostavite da odstoji desetak minuta, pa ga stavite preko papira za pečenje u tepsiju. Dotle će se rerna ugrejati na 220 stepeni. Pitu pecite oko 15 do 20 minuta, sve dok ne porumeni.

5. Kada pitu izvadite iz rerne, još je malo poprskajte vodom i pustite da odstoji.

Po narodnom verovanju, na Veliki četvrtak ne treba uzimati u ruke nož i viljušku – pitu jedite iz ruke.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".