Sigurno ste čuli da ne treba da pijete vodu uz obrok, ali da li je to baš tako?

Nutricionistkinja Jovana Vučelić daje odgovor na ovo pitanje:

TVRDNJA:

Voda uz obrok stvara dodatne kilograme.

ISTINA:

Pijenje vode tokom jela zapravo ti može pomoći u gubitku kilograma. Gutljajima vode između zalogaja, praviš malu pauzu kojom možeš sprečiti prejedanje. Zahvaljujući tome, brže ćeš osetiti sitost u stomaku.

Foto: Profimedia

 

TVRDNJA:

Pijenjem vode tokom obroka sporije se vari hrana.

ISTINA:

Ne postoje studije koje su dokazale ovu pretpostavku. Štaviše, pokazalo se da tečnost pomaže pri razgradnji velikih komada hrane. Tako se ona lakše kreće kroz tvoj organizam, čime se sprečava nadutost, zatvor i tvrda stolica.

TVRDNJA:

Voda razblažuje želudačnu kiselinu.

ISTINA:

Iako mnogi misle da se vodom razblažuju želudačne kiseline, pa da se zato i hrana duže zadržava u organizmu, istina je malo drugačija. Organizam je u stanju da proizvede tačno onoliko kiseline koliko mu je potrebno za varenje hrane. S druge strane, voda brzo prolazi kroz telo i u stomaku se zadržava tek oko 20-ak minuta, zbog čega ne utiče na druge procese koji se dešavaju.

Foto: Profimedia

 

Nutricionistkinja ističe da se ne preporučuje svima unos vode tokom jela:

- Za većinu ljudi, unošenje tečnosti tokom obroka neće imati negativne posledice. Ipak, ukoliko imaš problem sa GERB-om, pijenje vode tokom jela bi trebalo da zaobilaziš u širokom luku. Voda povećava volumen i vrši pritisak na želudac. To može izazvati probleme sa gorušicom, nadimanjem i bolovima koji se javljaju baš kao i kod obilnijih obroka.

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".