Sergej Šojgu je saopštio da je za završetak operacije u Azovstalju, na teritoriji grada, potrebno tri do četiri dana, prenose ruski mediji.


"Oružane snage Ruske Federacije i republika Donbasa u Marijupolju preduzele sve mere da zaštite stanovništvo, preneo je Šojgu Putinu. Prema njegovim rečima, "uprkos protivljenju militanata" iz tog grada je evakuisano više od 142.000 građana, a oslobođeni su svi taoci u luci.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je neprikladnim juriš na industrijsku zonu u Mariupolju i naredio da se otkaže, prenosi RIA Novosti.

- Smatram predloženi napad na industrijsku zonu nesvrsishodnim. Naređujem da se on otkaže - rekao je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, pišu Novosti.

Prema njegovim rečima, uvek, a u ovom slučaju, tim pre, potrebno je razmišljati o očuvanju života i zdravlja vojnika i oficira.

- Nema potrebe da silazite u te katakombe. Blokirajte tu industrijsku zonu da muva ne proleti - rekao je Putin.

Putin je zatražio od Šojgua da još jednom pozove sve koji nisu predali oružje u Mariupolju da to učine, dodajući da im Ruska Federacija garantuje život i medicinsku negu.

- Još jednom predložiti svima koji još nisu položili oružje da to urade. Ruska strana garantuje im živote i dostojanstven tretman u skladu sa relevantnim međunarodnim pravnim aktima. Svima koji su ranjeni biće pružena kvalifikovana medicinska pomoć - rekao je Putin obraćajući se Šojguu.

Predsednik Rusije pohvalio je uspešnu vojnu akciju na oslobađanju Mariupolja, najvećeg grada na obali Azovskog mora, koji je neprijatelj za osam godina pretvorio u moćno utvrđeno područje.

- Borba za oslobađanje Mariupolja je uspeh. Čestitam vam - rekao je Putin na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

GALERIJA: Bitka za Mariupolj i pakao rata

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".