Po ambijentu, tonu obraćanja i facijalnoj ekspresiji, njegovi govori neretko odaju utisak kao da se jedan te isti iznova reprizira.

Odeven u maslinasto-zeleni komplet, namrštenog lica, sa državnom zastavom za leđima, Zelenski održava jednostrani kurs u komunikaciji sa domaćom i stranom javnošću.

S obzirom na to da mnoge šefove država za javne nastupe pripremaju uigrani medijski i PR timovi, nameće se pitanje ko je arhitekta govora koji su postali sastavni deo ratne svakodnevice.

Kako piše "Gardijan", u pitanju je Dmitro Litvin (38), bivši novinar i politički analitičar. Pretraga njegovog imena na internetu daje vrlo skromne rezultate. Teško je pronaći i fotografiju dotičnog operativca, a kamoli reference iz njegove biografije.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Volodimir Zelensьkiй

 

 

Ipak, britanski list preneo je njegov intervju za "Observer", u kojem je sagovornik bio škrt na rečima, odbivši čak i da potvrdi imena listova za koje je radio.

I pored izostanka potvrde, preneto je da je bio kolumnista nedeljnika "Levi Bereg" (Leva obala), nazvanog po levoj obali reke Dnjepar. Trenutno sa svojim kolegama živi i radi u Bankovoj ulici u Kijevu, koja se smatra ukrajinskom verzijom londonskog Dauning strita.

Tokom razgovora Litvin je istakao da Zelenski uvek zna šta želi da kaže i kako da kaže.

- U govorima su najvažnije emocije. I naravno, predsednik je autor emocija i logike reči. Drugi svetski lideri možda nauče kako to da urade - rekao je on.

S obzirom na skromne odgovore sagovornika, anketiran je još jedan od savetnika ukrajinskog predsednika, Serhij Leščenko, koji je Litvina opisao kao književnog i umetničkog asistenta.

- On je sakupljač uma ili čula. Jednog dana bi tema mogla da bude varvarstvo ruskih vojnika, a sledećeg hitna potreba Ukrajine za odbrambenim oružjem - prokomentarisao je Leščenko.

Litvin je uveliko prisutan u ukrajinskoj politici. Prema pisanju "Gardijana", bio je politički analitičar Sluge naroda, partije Volodimira Zelenskog. Jedan bivši kolega prokomentarisao je da je Litvin kritikovao državno rukovodstvo nakon Evromajdana 2014. godine.

Po izbijanju rata, Litvin je opisao ruskog predsednika Vladimira Putina kao čoveka "slabe mašte kog ne kontroliše objektivna stvarnost i na kog neće uticati sankcije Zapada".

KAKO ZELENSKI KOMUNICIRA SA STRANOM JAVNOŠĆU?

Prema proceni Orisije Lucevič, menadžerke ukrajinskog foruma u ​​spoljnopolitičkom istraživačkom centru "Četam haus", na efikasnost govora Zelenskog uticala je glumačka karijera koja je prethodila političkoj.

- Gledaoci su navikli da ga vide u različitim ulogama na televiziji i stoga su mogli da ga prihvate kao „glavnog komandanta u majici“ – konstatovala je ona.

Ona je dodala da su Zelenski i ko-scenaristi njegovih govora stvorili osećaj istorijske misije koja je povezivala trenutnu borbu Ukrajine sa prethodnim bitkama protiv Moskve.Takođe su bili dobro upućeni u pop kulturu, predstavljajući rat kao „svetlo protiv tame“. U ovoj drami u stilu Gospodara prstenova, ruski vojnici su bili „orkovi“, a Putin nevidljivi Sauron.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Govori Zelenskog namenjeni stranoj javnosti, bili su prilagođeni istorijskim kontekstima država i nacija kojima se obraćao: u govoru upućenom britanskom Donjem domu, tamošnju javnost njegov nastup podsećao je na onaj Čerčilov iz Drugog svetskog rata.

- Borićemo se do kraja, na moru, u vazduhu. Nastavićemo da se borimo za našu zemlju, bez obzira na cenu… Borićemo se u šumama, na poljima, na obalama, na ulicama.

S druge strane, obraćajući se grčkom parlamentu, aludirao je na Mariupolj, dom mnogih etničkih Grka. Obraćanje Fincima obeležio je pominjanjem molotovljevih koktela, koji su bili glavno oružje finskih vojnika u Zimskom ratu protiv Sovjetskog saveza.

Komunikacija sa američkim saveznicima praćena je poređenjem Ukrajine sa Perl Harburom ili napadom na Kule bliznakinje.

Kakvi su efekti ovih govora, još uvek je rano proceniti, s obzirom na trajanje rata. Ono što je izvesno jeste činjenica da su poređenja istorijskih događaja sa ratom u Ukrajini glavna nit u komunikaciji Kijeva i ostatka planete.

STRAHOTE RATA: Buča - galerija fotografija rata u ukrajinskom gradiću

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".