-Stalni su pritisci na poslanike i rukovodstvo Narodne skupštine da se ne usvoji neki zakon, a zatim i na predsednika da ne potpiše ono što je NSRS usvojila- rekla je Cvijanović za RTRS.


Ona je dodala da je o svemu potrebno razgovarati, a ne da se pretnjama, pritiscima, sankcijama i silom pokušava zameniti dijalog.

-Ispravno bi bilo da kažu "vi se ovde ne razumete, vi mislite da imate pravo na to, mi mislimo da nemate". Moramo sesti da razgovaramo o tome na ozbiljan način, a ne da nam prete i vrše pritiske- istakla je ona.

Cvijanović je naglasila da oni koji najviše pričaju o pravnoj državi najmanje rade da država to bude, jer su za to potrebni sistem i sistemska rešenja uz poštovanje Ustava i zakona, i tu onda, kako je rekla, nema nikakve sile, stranaca i nametanja.

-Svi su znali da će uslediti određene intervencije stranog faktora i sve se to moglo preduprediti. Ali valjda je bilo neophodno da jedna država izađe sa sankcijama i pokaže svoje "mišiće", te da otplati svoj dug prema političkom Sarajevu. Onda tu imate i druge neizabrane strance, koji takođe misle da treba da primenjuju silu, a nisu imali potrebu za tim. Ipak, sve stvari mogu da se rešavaju u okviru sistema. Nije se moralo reagovati vandalski, divljački, brutalno i sa silom- rekla je Cvijanović.

Nalazimo se u jednoj opštoj brutalnosti, primetila je Cvijanović i navela da sve što je trebalo sistemski da se reši zamenila je sila.

Ona u tome vidi najveću štetu po BiH, jer joj je ostavljena samo mogućnost da se brani da opstaje silom.

Kristijan Šmit je pre dva dana izjavio da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti".

Predsednica RS objavila je 7. aprila ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi danas trebalo da stupi na snagu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".