Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu nemačkog diplomate Kristijana Šmita da bi se u svako doba sastao sa Dodikom i da mu može garantovati da, kako kaže, neće preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja, srpski član Predsedništva je kratko odgovorio: -Neka se spusti na zemlju na kojoj inače nije visoki predstavnik- kazao je Dodik.

On je takođe dodao da se Šmitov izbor za visokog predstavnika kosi sa procedurama koje predviđa Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- NJegova turistička putovanja neće ga legitimisati kao visokog predstavnika. To nije pitanje gde je on bio, sa kim se sastao ili gde je govorio. To je pitanje koje se rešava procedurama po kojima su svi visoki predstavnici u BiH dolazili. Savet bezbednosti UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik, a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji Saveta bezbednosti - rekao je Dodik.

Srpski član predsedništva BiH sastaće se sutra sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Šef države razgovarao je danas sa Šmitom, a tom prilikom sagovornici su se usaglasili da je očuvanje mira u Bosni i Hercegovini od presudnog značaja za region.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".