Zurof je istakao da je odgovornost Otave bila da osigura da se takve stvari ne dešavaju.

- Kanadska vlada nije izvršila dužnu pažnju, rekao je Zurof za "Otava sitizen".

S druge strane, kanadska vojska je negirala bilo kakvu obavezu da proverava polaznike obuke.

Zurof međutim insistira na tome da je odgovornost kanadskog ministarstva odbrane da zna koga tačno obučava.

- Nema sumnje da u Ukrajini postoje neonacisti u različitim oblicima, bilo da su u puku 'Azov' ili u drugim organizacijama, dodao je on.

Foto: D. Dozet

 

NJegovi komentari usledili su nakon izveštaja Radio Kanade u ponedeljak da su još u novembru 2020. godine kanadske trupe fotografisane kako obučavaju pripadnike puka "Azov", kao i najmanje jednog vojnika sa obeležjima SS divizije "Galičina", što je bila ukrajinska jedinica koja se borila za naciste u Drugom svetskom ratu.

Kanadska vojska je priznala autentičnost fotografija, izvestio je "Otava sitizen". Međutim, kanadske snage su negirale da imaju obavezu da provere vojnike koje obučavaju.

Ukrajina je odgovorna za proveru sopstvenog osoblja, rekla je za novine kapetan Veronik Saburin.

Svi pripadnici kanadske vojske koji obučavaju ukrajinske trupe obavešteni su o tome kako da prepoznaju obeležja "povezana sa desničarskim ekstremizmom", a ako posumnjaju u takve veze ili "rasističke stavove", polaznici bi bili uklonjeni. Međutim, "ne postoji teret dokaza na kanadskoj vojsci koji bi to pokazao van razumne sumnje", smatra Saburin.

Vlada premijera DŽastina Trudoa glasno podržava Ukrajinu od 24. februara, kada je Rusija poslala trupe u susednu zemlju u misiji "demilitarizacije i denacifikacije" vlade u Kijevu. Vlade i mediji širom Zapada od tada su takođe počeli da insistiraju da su tvrdnje da 'Azov' i druge jedinice ukrajinske vojske imaju nacističke simpatije predstavljaju "rusku dezinformaciju".

- To nije ruska propaganda, daleko od toga, rekao je Zurof.

- Ti ljudi su neonacisti. U Ukrajini postoji element ultradesnice i apsurdno je to ignorisati.

Kanada je potrošila skoro milijardu dolara na obuku ukrajinskih trupa od puča 2014. u kojem su ekstremisti koje podržava Zapad zbacili demokratski izabranu vladu zemlje. Neonacistički borci su bili instrumentalna operacija promene režima, a bataljon "Azov" je kasnije korišćen za suzbijanje neslaganja.

Prema navodima "Sitizena", kanadska Zajednička operativna grupa Ukrajina je zapravo napravila izveštaj 2017. godine u kojoj se napominje da je "više pripadnika 'Azova' sebe opisalo kao naciste“.

(RT; VOSTOK.RS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".